Orbán pert nyert Juszt Lászlóval szemben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Elmarasztalta Juszt László újságírót Orbán Viktor volt miniszterelnök jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogának megsértése miatt első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) hétfőn.

Juszt László a tavaly október 23-i ünnepségek kapcsán a Népszava október 28-i számában közölt Megbékélés napja című írásában úgy fogalmazott, "hogy Orbán Viktor és Kövér László zsidózik egy kiadósat" és ez őt nem lepi meg.
A BKKB ítélete szerint Juszt László köteles a Népszavában nyilatkozatot közzétenni, amelyben elismeri, hogy megsértette Orbán Viktor jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát és emiatt elnézést kér. A bíróság Juszt Lászlót eltiltotta a további jogsértéstől is. A cikk miatt Kövér László, a Fidesz alelnöke március 18-án, első fokon, nem jogerősen ugyancsak személyiségi jogi pert nyert Juszt László ellen a BKKB-n.
A múlt héten Orbán Viktor veszített el jogerősen egy személyiségi jogi pert Juszt Lászlóval szemben; a Fővárosi Bíróság (FB) múlt hét csütörtökön kihirdetett ítélete szerint a volt kormányfőnek három országos napilapban kell elnézést kérnie az újságírótól. A per előzménye, hogy Orbán Viktor 1999. június 2-án a Kossuth rádió reggeli műsorában a megfigyelési üggyel összefüggő dokumentumoknak a Kriminális című hetilapban történt publikálása kapcsán egyértelműen Juszt Lászlóra célozva úgy fogalmazott: "nyilvánvalóan törvénysértést követett el". Utóbb az ügyészség azt állapította meg, hogy Juszt László nem követett el sem államtitoksértést, sem más bűncselekményt publikációjával. (MTI)