Fidesz: Pokorni után Schmitt is elfogadta az alelnökjelöltséget

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Elfogadta Orbán Viktor volt kormányfő felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, de elérkezett az idő, hogy "ezt felülvizsgálva felajánlja függetlenségét a Fidesznek".

Az októberi helyhatósági választásokon a főpolgármesteri címre függetlenként, ám ellenzéki támogatással indult Schmitt a tervek szerint a Fidesz országos választmányának május 10-i ülésén lépne be a bővülő és megújuló pártba. A jelenleg társadalmi munkában betöltött különböző tisztségeiről, azaz a MOB elnöki, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnöki és a Világ Olimpikonjai Szervezete elnöki posztjáról egyelőre nem kíván lemondani. Schmitt – bevallása szerint - jelenleg két ingatlan kiadásából szerez jövedelmet, illetve olimpiai bajnokként életjáradékot is kap; megválasztása esetén a Fidesz alelnöki posztját társadalmi munkában látná el. Schmitt Pál, aki rendkívüli kihívásnak nevezte a posztot, úgy vélte: az újonnan alakuló párt több lesz, mint párt, és a szövetség "mennyiségileg és minőségileg is sokkal többet kínál majd".
Pokorni Zoltán frakcióvezető-helyettes, aki már korábban jelezte, hogy elfogadja a felkérést a másik alelnöki posztra, elmondta: a Fideszt újraalakítják, átépítik, hogy ne csak pártként, hanem a polgári Magyarország szövetségeként tudjon működni. A fideszes politikus szerint a létrejövő szövetség a napi politikai kérdések mellett szakmai, ágazati kérdésekkel és a mindennapok problémájával is foglalkozna. Pokorni Zoltán szerint a Fidesznek kis, közepesen szervezett pártból néppárttá, szövetséggé kell válnia.
Az elmúlt hetekben Orbán Viktor volt kormányfő, a Fidesz elnökjelöltje megbeszéléseket folytatott a párt vezetőivel és a Fidesz kibővítésében, megújításában részt vevő közéleti személyiségekkel. A találkozókon egybehangzó véleményként fogalmazódott meg az a javaslat, hogy Pokorni Zoltánt és Schmitt Pált látnák a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnökeként. (MTI)