Újpest a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a rákospalotai szemétégető ügyében

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A rákospalotai szemétégetővel kapcsolatos bírósági ítélet miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnál az újpesti önkormányzat, amiért a Fővárosi Bíróság még egy évig engedélyezte a létesítmény működését.

Budapest IV. kerületének önkormányzata korábban azért perelte be a XV. kerületben működő szemétégetőt üzemeltető Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatot, mert szerintük az égetőmű füstje Újpestet szennyezi. A környezetszennyezés által elkövetett birtokháborítást már a IV. Kerületi Bíróságon meghozott első fokú ítélet is kimondta. A Fővárosi Bíróság keddi ítéletében még egy évig engedélyezte a szemétégető működését, mert szerinte túlzottan rövid a birtokháborítás megszüntetésére első fokon kiszabott 2003. március 31-ei határidő.
Derce Tamás IV. kerületi polgármester szerint érthetetlen, a Fővárosi Bíróság miért engedélyezte további egy évig a működést, miközben az égetőmű az ítélet szerint is jogsértően, birtokháborító módon működik. A polgármester szerint egy jogállamban a jogsértő állapotot a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. Derce emlékeztetett rá: a környezetvédelmi főfelügyelőség másodfokú határozata arról rendelkezett, hogy 2003. március 31-vel le kell állítani az égetőt környezetszennyezése miatt. Szerinte ezt a 2001-ben hozott határozatát a főfelügyelőség jogszerűen nem változtathatja meg, mivel a törvény szerint erre csak a határozathozatalt követő egy éven belül van lehetősége. Abban az esetben pedig, ha újból elsőfokú környezetvédelmi eljárás indul, s az engedélyezné az égetést, fellebbezést nyújtanak be, amelynek jogerős bírósági eldöntéséig nem üzemelhet az égető – figyelmeztetett a polgármester.
Bándhidy János, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. rákospalotai szemétégetőjének főmérnöke ugyanakkor közölte: a bírósági ítélet lehetővé teszi, hogy az égetőmű jövő év áprilisáig tovább működjön. A hulladékégetést akkor indítják újra, ha - reményeik szerint jövő héten - megkapják a környezetvédelmi hatóság engedélyét, amit tavaly decemberben megkértek. Ennek birtokában az égetőmű három napon belül újraindulhat - közölte Bándhidy. A főmérnök úgy tudja: elképzelhető, hogy a társaság vezetése is a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, mivel az ítélet több részét is vitatja a társaság.