Feljelentést tesz a Kendermag Egyesület

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Feljelentéseket tesz a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt üvegdobálás, ruhatépkedés, rongálás miatt. A kettéválasztott téren az ellentüntetők sípolással, dobálással, dulakodással akadályozták meg a dekriminalizációt támogató tüntetés lezajlását; a rendőrség végül feloszlatta a demonstrációt.

A Kendermag Egyesület jogászai döntik el, pontosan hány feljelentést tesznek és kik ellen, azonban valószínűleg köztük lesz néhány, az ellentüntetésen szervezetten megjelent csoport is - közölte Felső László, a szervezet elnöke, aki szerint az elkövetők "természetesen nem mutatkoztak be nekik, de több tettesnek van arca". Ennek ellenére kérdéses, megtalálhatóak-e ezek az emberek - mondta az elnök, aki szerint az ellentüntetés szervezőinek felelőssége lett volna, hogy kordában tartsák az általuk odahívott embereket, az ezzel kapcsolatos következtetéseket azonban a rendőrségnek kellene levonnia.
Az SZDSZ Újgeneráció észak-alföldi regionális szervezete "elszomorítónak és elítélendőnek" tartja a 2003. május 4-én a Vörösmarty téren tartott, a polgári körök által szervezett, békétlenséget okozó ellentüntetést. "Sajnálatosnak tartjuk, hogy a magyar demokrácia elmúlt 13 éve alatt nem alakult ki olyan politikai kultúra, amelyet egy ilyen fontos társadalmi kérdés megoldása megkövetel. A Kendermag Egyesület rendezvénye a társadalmi kommunikáció kezdete lett volna, ezért csatlakozott hozzá az SZDSZ Újgenerációja is. Ezt a kezdeményezést a jobboldal teljes egésze nemcsak elutasította, hanem erőszakos, civilizálatlan módon elfojtotta" - áll többek között a szervezet közleményében.
A Magyar Demokrata Fórum elutasítja a könnyűdrogok liberalizálását és álságosnak tartja azt a nyilatkozatot, amely szerint a kormány elhatárolódott a Kendermag Egyesület által szervezett vasárnapi demonstrációtól. "A Vörösmarty téren számos szabad demokrata zászló lengett a Kendermag Egyesületé mellett, és ott volt a rendezvényen Horn Gábor SZDSZ-es politikai államtitkár, valamint Béki Gabriella és Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő. Magyar Bálint, aki a kormány tagja, tegnap az MTV 1-en kifejtette, hogy gyakorlatilag nincs kifogása az egyesület rendezvénye ellen, mondhatnánk, finoman kiállt a könnyűdrogok fogyasztása és legalizálása mellett" - vélekedett Almássy Kornél, az MDF elnökségének tagja hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Az MDF-es politikus szerint a kormány minden egyes tagjának el kellene határolódnia, s aki ezt nem teszi meg, annak le kellene mondania kormánytagságáról. (MTI)