Hősi halottá nyilvánították a lelőtt rendőrt

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A kora reggel a főváros II. kerületében egy többszörösen büntetett előéletű bűnöző elfogására irányuló akció közben a gyanúsított agyonlőtt egy rendőrtisztet. Borsos Józsefet Lamperth Mónika belügyminiszter Salgó László országos rendőrfőkapitány javaslatára hősi halottá nyilvánította és posztumusz alezredessé léptette elő.

A kedd reggel 6.15 és 6.30 között zajlott rendőri akcióban megsebesített és elfogott bűnözőről a rendőrség azt feltételezi, hogy a móri bankfiók elleni tavalyi, 8 halálos áldozatot követelő támadással összefüggésben a nyomozók látókörébe került Farkas Róbert bűntársa. A férfi ellen négy körözés van érvényben. Az ORFK-ra kedd reggel érkezett az a bejelentés, hogy Farkas Róbert bűntársa egy lakás kirablására készül a Bethlen Gábor utcában. A gyanúsítottat előzőleg keddre virradóra Zuglóban már megpróbálták elfogni. A fegyveres rablással gyanúsított férfinál hamis rendőrigazolványt és bilincset is találtak.
A gyanúsított, amikor meglátta a rendőröket, rögtön tüzet nyitott: ennek következtében vesztette életét a százados. A 40 éves rendőrtiszt még életveszélyes sérüléseinek elszenvedése után is háromszor eltalálta szolgálati fegyverével a gyanúsítottat, így sikerült megfékezni és elfogni a lövöldözőt. Borsos József a bűncselekmény mielőbbi megakadályozása, valamint a gyanúsított elfogására tett gyors intézkedések miatt nem viselt golyóálló mellényt. A helyszínre érkező rendőröknek az akció megkezdése előtt nem volt idejük a szükséges védőfelszerelést magukra venni, s a készenléti rendőrség alakulatát sem tudták értesíteni.
Borsos József az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozó főosztályának kiemelt főnyomozójaként dolgozott századosi rangban; 2002. január elsejétől nevezték ki kiemelt főnyomozóvá. A belügyminiszter gyorssegélyként 100 ezer forintot juttatott el a kétgyermekes rendőrtiszt családjának. A rendőrség hivatásos állományában teljesített 21 évnyi szolgálat alatt 16 alkalommal részesült dicséretben és jutalomban, megkapta a Közbiztonsági Érem bronz fokozatát, ötször soron kívül léptették elő. (MTI)