Csütörtöktől emelkedik a földgáz ára

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A földgáz ára a lakossági fogyasztóknál 12 százalékkal, míg az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik 2003. május 15-én. Október 1-jétől - a tömbtarifarendszer bevezetésével - a fogyasztó háztartások 53 százalékában 6 százalékra mérséklik az emelést.

A gázár emeléséről az idén januárban döntöttek, azzal, hogy csak a fűtési szezon végén, azaz május 15-ével emelik meg a gázárakat. A lakosságnak ugyanakkor csak október 1-jéig, vagyis az újabb fűtési szezon előtt kell a 12 százalékkal magasabb gázárat fizetnie, mivel a gazdasági minisztérium tervei szerint október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa váltja fel.
Az első tömb az a kör, amelyben a fogyasztás nem haladja meg az 1500 köbmétert évente - a fogyasztó háztartások 53 százaléka ide tartozik, s itt a májusi 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik. A második tömbbe az 1500-3000 köbméter közötti fogyasztók tartoznak, akik számára az áremelés mértéke 8 százalék lesz. A 3000 köbméter fölötti fogyasztókat a kompenzáció már nem érinti, így azoknál a 12 százalékos áremelés érvényesül. A háztartások mindössze 10 százaléka kerül a harmadik tömbbe, ahol az éves fogyasztás eléri vagy meghaladja a 3000 köbmétert.
A magyar háztartások átlagos éves fogyasztása 2000 köbméter. A kompenzációt úgy kell számolni, hogy 1500 köbméteres fogyasztásig minden esetben 6 százalékkal kell többet fizetnie a lakosságnak, az e fölötti gázmennyiség ára pedig a meghatározott sávoknak megfelelően kerül többe. Így az átlagos fogyasztás esetén 1500 köbméterig 6 százalékos, 500 köbméternél pedig 8 százalékos drágulással kell számolni októbertől.
A lakossági kompenzációra az új gáztörvény ad majd lehetőséget, a részleteket azonban rendeletben szabályozzák, az új törvény parlamenti elfogadását követően. (MTI)