Financial Times: Magyarország politikailag „éretlen”

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Financial Times (FT) szerint sokan úgy látják, hogy Magyarország - ahhoz képest, hogy EU-csatlakozása egy éven belül esedékes - politikailag „aggasztóan éretlen”. A brit napilap keddi számában egy teljes mellékletet szánt Magyarország elemzésére.

A vezető brit gazdasági-politikai napilap szerint az elmúlt hetek két fő belpolitikai eseménye - a Fidesz-kongresszus és a kormányátalakítás - is rávilágít, hogy a magyar politikai színtér lassan mindössze két ember, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Medgyessy Péter kormányfő dominanciája alá kerül. Sok elemző szerint ez tovább csökkenti a politikai vita korábban is meglehetősen szűk terét azokban a súlyos gazdasági és politikai ügyekben, amelyekkel Magyarország szembesül.
Egy név nélkül idézett, Budapesten dolgozó nyugati diplomata azt nyilatkozta az FT-nek, hogy a magyar politikusokat főleg a rövid távú politikai csatározások kötik le, és alig foglalkoznak más ügyekkel. A fő téma - fogalmazott a diplomata - általában Magyarország történelme és nemzeti önazonossága, illetve, hogy egyesek, vagy a szüleik mit csináltak a kommunista érában.
A lap elemzése szerint a tavalyi választások is megmutatták Magyarország politikai éretlenségét: a fő politikai pártok populista gazdaságpolitikai kampányt folytattak, magasabb béreket vagy egyéb, rövid távú hasznot ígérve. Még az SZDSZ is - amelynek kampánya pedig jobban koncentrált a valós ügyekre - külön minimálbérért szállt harcba az egyetemi diplomások számára - áll a mellékletben.
Az elemzés szerint az új kormány választási ígéreteinek betartása, valamint az előző kormány választási pénzszórása volt a két fő tényezője a tavalyi hatalmas államháztartási hiánynak. A brit lap szerint a személyiségekre épülő új politikai környezet nem a Fideszt látszik segíteni, jóllehet éppen e párt tette a legtöbbet e klíma kialakításáért, amikor erősen Orbán Viktor vezető szerepére helyezte a hangsúlyt. A szocialisták kényelmes előnnyel vezetnek a közvélemény-kutatások szerint; Medgyessy Péter, a kellemes modorú volt bankár a jelek szerint kevesebb szavazó érzékenységét sérti, mint a nyers Orbán - áll a Financial Timesban.
A magyar EU-csatlakozásnak a környező országokban élő magyar nemzetiségre gyakorolt hatásáról a melléklet azt írta: ez az egyik legkényesebb kérdés, amellyel Medgyessy Péter kormányának szembe kell néznie. Sem Ukrajna, sem Szerbia-Montenegró nincs rajta az unió vízummentességi listáján, s ez az FT-nek nyilatkozó Kasza József szerb miniszterelnök-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a vajdasági magyarokat komolyan aggasztja. Kasza ugyanakkor kijelentette, hogy a Vajdaságban élő magyaroknak nem Magyarországra kell haragudniuk, amiért érvényesíteni fogja határain az EU-előírásokat, hanem a szerb államra, amely „az utóbbi tíz évben nem ugyanazt az utat járta be (mint Magyarország)”. (MTI)