OM: lemondott Sári Lajos helyettes államtitkár

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Személyes érintettség miatt csütörtökön lemondott az Oktatási Minisztérium (OM) Nemzeti Szakképzési Intézetét (NSZI) felügyelő helyettes államtitkár; Sári Lajos lemondását Magyar Bálint miniszter elfogadta.

Az OM közleménye szerint egy belső vizsgálat Sári Lajos esetében olyan belső - nem részletezett - érintettséget tárt fel, amely ugyan "nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának". Az OM szerint az NSZI és az Idea-Lab Kft. közötti - az informatikai információs terület fejlesztéséről szóló - megállapodás és az azt megelőző közbeszerzési eljárás belső vizsgálata jogszabálysértés tényét nem állapította meg. "Figyelembe véve azonban, hogy a sajtóban megjelent tények szerint aggályos az, hogy a pályázathoz nem kellett referenciát csatolni, illetőleg a pályázatra jelentkező nem jelölte meg, hogy a megbízás értékének több mint tíz százalékára alvállalkozókat kíván foglalkoztatni, ezért az oktatási miniszter a Közbeszerzési Tanácshoz fordult, hogy vizsgálja meg az adott szerződést" - áll a közleményben.
A tárca május 30-án, a sajtóhírekre reagálva arról adott tájékoztatást, hogy az NSZI március 3-án meghirdetett közbeszerzésére vonatkozó kiírás nyílt egyfordulós közbeszerzési eljárás volt, és a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben megjelent. Az említett pályázatot a minisztérium szakiskolai fejlesztési programja keretében az informatikai információs terület fejlesztésére írta ki. Sajtóinformációk szerint a győztes cégnek, az egyedül induló Idea-Lab Kft.-nek három évig egy negyven oldalas szakmagazint kell kiadnia CD-melléklettel, évi tíz alkalommal, egy weblapot kell készítenie, valamint egy bevásárlóközpontban információs pontot kell létesítenie. A cég félmilliárd forintért vállalta el a megbízatást.
Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője szerint a "gyanús, egyszemélyes, testre szabott közbeszerzési eljáráson" győztes cégnek az az Urbán László az egyik tulajdonosa, akinek semmilyen újságkiadási múltja nincs, és 1999-ben érettségizett az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, ahová Sári Lajos fiával, Sári Gergellyel járt együtt. A sajtóhírek szerint a cég február 4-én cserélt gazdát, a pályázat kiírása után három nappal módosította tevékenységi körét, ugyanis korábban telefonkártya-automaták kereskedelmével foglalkozott.
Az OM közlése szerint az ügy teljes kivizsgálásáig a tárca közigazgatási államtitkára utasította az NSZI-t, hogy a szerződéssel kapcsolatban semmilyen kifizetés ne történjen. A tájékoztatás szerint az "ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében" a minisztérium a törvényes kötelezettségnél is jobban megszigorítja a közbeszerzéseket, így a jövőben minden közbeszerzési eljárásban kérni kell a pályázók referenciáját, míg a 40 millió forintnál nagyobb összegű eljárásoknál - még a háttérintézeteknek is - kérniük kell a tárca előzetes jóváhagyását.
Sári Lajos 2002. július 1-jétől volt az OM szakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára. 1997-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közoktatás-fejlesztési főosztályának volt a helyettes vezetője.
Csütörtökön jelentette be hivatalosan lemondását Racskó Péter, az oktatási tárca Sulinet Programirodájának vezetője is. Racskó ellen Magyar Bálint oktatási miniszter indított fegyelmi eljárást, miután kiderült: Hriczu Anita kabinetfőnök és Koltai Péter - az azóta már szintén távozott - miniszteri biztos társaságában a Sulinet-program fővállalkozója, az Elender Kft. vendégeként töltött el egy hétvégét Balatonkenesén. (MTI)