Vizsgálat Pakson: a tulajdonos elégedett, a veszteség csaknem 10 milliárd

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A tervezett 1,5 milliárd forint nyereség helyett akár 10 milliárdos veszteséggel is zárhatja az idei évet a Paksi Atomerőmű Rt. Az üzleti terv módosításával egyidejűleg a tulajdonos állam képviselői, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. igazgatósága jóváhagyta a 2-es blokknál történt üzemzavarral kapcsolatos műszaki, gazdasági intézkedéseket, valamint a felelősség érvényesítését .

A testületek értékelték az atomerőművel kapcsolatos vizsgálatokat, a társaság jelenlegi gazdasági, kommunikációs helyzetét. Megállapították, hogy az atomerőmű vezetése az utóbbi hetekben számos erőfeszítést tett a normális üzemmenet és az erőmű iránti bizalom helyreállítása érdekében.
Idén már nem üzemel a 2-es blokk a paksi atomerőműben az ideiglenes üzleti terv-módosítás reális változata szerint. Ebben az esetben 9,5 milliárd forintos veszteséggel zárja az évet az erőmű az eredetileg tervezett 1,5 milliárd forintos nyereség helyett. Tavaly a társaság még 3,5 milliárd forintos eredményt ért el. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatóságának elnöke a pénteki paksi sajtótájékoztatón elmondta: a rendkívüli igazgatósági ülésen elfogadták az ideiglenes üzleti terv módosításának optimális változatát is. Ezek szerint november 1-jétől már indulhatna a 2-es blokk. Az igazgatóság elnöke elmondta: azért döntöttek az ideiglenes tervmódosításáról, hogy ez megfelelő orientációt adjon a vállalatvezetésnek, de ez a számítás még nem kerül a közgyűlés elé. A végleges üzleti tervre akkor tesznek javaslatot a közgyűlésnek, ha már tudják, miként végezhető el a sérült üzemanyag-kazetták biztonságos elhelyezése. Ezt a javaslatot várhatóan ősszel tudják megfogalmazni. (MTI)