Blix kirohant a Pentagon ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője a brit The Guardian napilapnak adott interjújában a tőle megszokott diplomatikus hangvételtől eltérően indulatosan kritizálta a Pentagont: "rohadéknak" nevezte a védelmi minisztérium egyes munkatársait, akik "mocskos" dolgokat terjesztettek róla iraki tevékenysége alatt. Blix szerint még most sem lehet tudni, hogy Iraknak valóban voltak-e tömegpusztító fegyverekkel.

Blix ezen kívül is számos váddal illette Washingtont az iraki válság alatt a fegyverzetellenőrökkel szemben tanúsított magatartása miatt. Kiemelte a Bush-kormányzat stratégiáját, amely szerinte arra irányult, hogy a fegyverzetellenőrökre gyakorolt nyomással probáljon meg kedvezőtlenebb képet kialakítani Szaddám Huszein rezsimjéről, illetve annak veszélyeiről. Blix jogászként úgy vélte, a preventív csapásnak a Bush-kormányzat által hangoztatott elve teljességgel elfogadhatatlan: bármiféle katonai fellépésre csak akkor kerülhet sor, ha megkerdőjelezhetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre.
A svéd diplomata már korábban is hevesen kritizálta Nagy-Britannia és az USA hírszerzési tevékenységét: bár a fegyverzetellenőrök minden lehetséges helyszínt átvizsgáltak, amelyekre a hírszerzési források utaltak, tömegpusztító fegyvereknek jelentősebb nyomát egyszer sem találták - jelentette ki. "Ha ez a legjobb minőségű hírszerzési anyaguk, milyen lehet a többi" - kommentálta ezt az interjúban.

Fegyverzetellenőri évei nagy részében kielégítő volt az Egyesült Államokhoz fűződő viszonya - mondta Hans Blix, aki szerint a viszony elmérgesedését az iraki válság kezelését illető eltérő szándékaik eredményezték.
A három hét múlva leköszönő svéd diplomata három éve tölti be posztját; helyébe július elsejétől volt helyettese, a görög Dimítriosz Perrikosz lép. (MTI)