Indulás előtt a Sulinet-Expressz, a svéd-modell és a KismamaNet

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A személyi számítógépek és elsősorban az internet további magyarországi elterjedését szolgálja a diákok számára kiírt Sulinet Expressz program, a svéd-modell bevezetése, és az ugyancsak indulás előtt lévő KismamaNet akció is.

Az adókedvezményes informatikai vásárlások eredetileg Svédországban terjedtek el, de a modell ma már több európai országban, pédául Hollandiában, nagy népszerűségnek örvend. Lényege, mint azt Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta, hogy "a cégek, intézmények az új konstrukció révén munkavállalóik számára szeméyi számítógépeket, internet-hozzáférést és szoftvereket finanszírozhatnak úgy, hogy annak költségeit dologi kiadasaikból leírhatják és az áfát is visszaigényelhetik". A modell részleteiről csütürtökön tárgyal az informatikai és a pénzügyi tárca.
A kormány már korábban is tett lépéseket az információs társadalom kibővítésére. Meghirdette például az informatikai eszközök vásárlására vonatkozó évi 60 ezer forintos adókedvezményt, amelyet diákok vehetnek igénybe a Sulinet Expressz keretében. A program gyakorlati megvalósítása napokon belül elindul.
A KismamaNet program értelmében 9 hónapos internet-előfizetést kaphatnak azok az anyukák, akik erre alkalmas számítógéppel rendelkeznek, és gyermekük 2001. október 15. után született. A program, amelyet a United Way és a GTS Datanet a szociális tárcával közösen indított, ezer kismamát juttat majd ingyenes internet-hozzáféréshez.
Kovács Kálmán véleménye szerint Magyarországon fontos cél az információs társadalmi szemlélet elterjedése, és ezek a programok mind ezt hivatottak elősegíteni. "A társadalom minnél nagyobb hányadában tudatosítani kell, hogy az információs technológiáknak az európai uniós integrációban stratégiai szerepük van" - mondta az informatikai miniszter. Hozzátette azt is, hogy az unióban jelenleg sokkal nagyobb az internet-előfizetők százalékos aránya, mint Magyarországon. (MTI)