Ombudsmanok: nincs kirívó jogsértés Magyarországon

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Magyarországot elítélő - Fidesz által javasolt - határozatára reagáló ombudsmanok szerint a Medgyessy-kabinet beiktatása óta nem történt a jogállamiságot veszélyeztető jogsértés. Az országos rendőrfőkapitány is visszautasította a lisszaboni határozat állítását.

Lenkovics Barnabás általános ombudsman szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján Magyarországon a jogállami demokrácia szilárd, az alkotmányos jogok összességükben érvényesülnek, a jogállami kereteket alapjaiban sértő vagy veszélyeztető hatósági magatartásra nem volt példa. Az 1995-ben alakult ombudsmani hivatalhoz az 1998-as kormányváltásig éppúgy évi hatezer panasz érkezett, mint az 1998-2002-es kormányzati ciklusban, tavaly pedig ezerrel csökkent az ombudsmanhoz forduló panaszosok száma. Az ombudsman szerint a lisszaboni határozat a kormánypártok és az ellenzéki politikai erők harcának legújabb fejleménye.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos elmondta, rendre előfordul, hogy az adatvédelem alapelvei megkérdőjeleződnek, szerinte így volt ez tavaly is. Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy az 1995-ben megválasztott első adatvédelmi biztos, Majtényi László éves beszámolói is tartalmaztak visszásságokat ezen a jogterületen.
Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa úgy véli, parlamenti választások óta a kisebbségi jogi jogsérelmek aránya számottevően nem nőtt, a kisebbségek területén pedig szerinte pozitív irányú elmozdulás tapasztalható. Példaként említette, hogy a Miniszterelnöki Hivatalon belül létrejött egy külön roma államtitkárság.
A magyar rendőrség törvények alapján, legitim módon működik, a mindenkori kormányzathoz lojális és ha ezt egyesek politikai befolyásoltságnak minősítik, az "nagy tévedés" - reagált a CDI-határozatra csütörtökön Salgó László országos rendőrfőkapitány.
A Kereszténydemokrata Internacionálé végrehajtó bizottsága június 4-i lisszaboni ülésén, amelyen Orbán Viktor is részt vett, a Fidesz javaslata alapján határozatban állapította meg, hogy Magyarországon a legutóbbi parlamenti választásokat követően több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok. A dokumentum szerint a jelenlegi kormányzati ciklus alatt pártpolitikai befolyás nehezedik a rendőrségre, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások vannak, korlátozzák az állampolgárok és a civil szervezetek gyülekezési jogát, megfélemlítik és az állami szférából eltávolítják az ellenzéket és “felségsértésszerű” bírósági eljárásokat folytatnak azok ellen, akik a kormányt bírálják.
A kormány és a kormánypártok "példátlannak" és "elképesztőnek" nevezték, hogy a Fidesz egy nemzetközi fórumon egy Magyarországot elítélő határozatot kezdeményezett. Az MSZP-frakció európai parlamenti megfigyelőcsoportja nevében nyilatkozó Kósáné Kovács Magda szerint a "13 éve formálódó nemzeti közösségvállaláson sebet ütni durva hiba, még akkor is, ha a határozat egy pártpolitikai fórumon született, nem az egységes Európa hivatalos szervezeteiben". A Fidesz ugyanakkor kitart amellett, hogy indokolt a kormányzati jogtiprásról beszélni. (MTI)