A Nagy Imre-ház megnyílik a nagyközönség előtt

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nagy Imre volt miniszterelnök házánál tett látogatásán Medgyessy Péter kormányfő bejelentette, hogy a ház, melyet eddig csak kutatók látogathattak, megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Korábban a Vértanúk terén, illetve Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál emlékeztek az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrére és mártírtársaira a közjogi méltóságok és képviselőik.

Medgyessy Nagy Imre és mártírtársai emléknapján, kivégzésük és újratemetésük évfordulója alkalmából látogatott el az emlékházba; az épület 1949 és 1956 között a néhai miniszterelnök otthona volt. A látogatáskor a kormányfő az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének romániai, snagovi száműzetésével kapcsolatos dokumentumok egy dossziéját adta át Nagy Erzsébetnek, a néhai miniszterelnök lányának. Medgyessy ez alkalommal bejelentette: az emlékház - amelyet eddig csak kutatók látogathattak - megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.
Korábban a Vértanúk terén a közjogi méltóságok, illetve a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál, a 45 éve kivégzett Nagy Imre és a vértanúk szimbolikus sírjánál, valamint a 298-as parcella központi kopjafájánál a kegyelet virágait helyezte el és tiszteletét fejezte ki a Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a köztársasági elnök nevében Becker Pál hivatalvezető, a kormány nevében Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca államtitkára. A helyszínre, melyet nagy erőkkel biztosítottak, csak az emlékezők és kisszámú közönség látogathatott; a megemlékezés rendzavarás nélkül zajlott le. (MTI)