Megverték a PSZÁF elnökét

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hétfőn kora reggel megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, aki a fején és a kezén sérült meg. Medgyessy Péter miniszterelnök utasította a belügyminisztert és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét, hogy "a legszigorúbban és a leggyorsabban, minden körülményre való tekintettel" vizsgálják ki, kik támadták meg a felügyelet elnökét.

Ismeretlenek, vélhetően előre megfontolt szándékkal, a Budakeszi út közelében megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Szász uszodába tartott kora reggel, amikor három ismeretlen férfi balesetet színlelve megállásra kényszerítette a gépkocsiját, majd az autóból kiszálló elnököt botokkal bántalmazták; jelenleg a Szent János Kórházban kezelik. Deák Tamás, a kórház adjunktusa szerint nem valószínű, hogy rablótámadás érte volna a PSZÁF elnökét, mert értéktárgyait a támadók nem vitték magukkal. Szász fejbőrén több nyílt seb keletkezett, jobbkeze kisujjának alapperce és csuklója eltörött, illetve felsőteste többszörösen zúzódott. Az MTI értesülése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőri őrizetet biztosít a PSZÁF elnöke mellé.
A mai nap folyamán készülő felügyeleti határozattal függ össze a személyem elleni fizikai támadás - közölte Szász Károly a Szent János Kórházban, közvetlenül a műtétje után. "Egy több mint 20 oldalas titkos jelentés jutott a birtokomba, mely rólam szóló mocskolódásokkal, valótlanságokkal van tele" - mondta, kijelentve, sok mindent sejt a háttérben, de konkrét személyeket nem kívánt megnevezni. A titkos jelentés, valamint a nap folyamán készülő felügyeleti határozat tartalmáról szintén nem adott felvilágosítást.
A portfolio.hu internetes gazdasági újság információja szerint a verés oka kapcsolatban lehet a Pannonplast részvényei körül az utóbbi időben történt eseményekkel. A hírt ugyanakkor a Pannonplast cáfolta, miszerint a társaságnál nincs PSZÁF-vizsgálat.
"Lehet olyan vizsgálat, amit a felügyelet végzett és ez ellentétben volt bizonyos körökkel, de nem kívánok következtetéseket levonni" - jelentette ki a kórházba látogató miniszterelnök, akit "mint minden jóérzésű embert, felháborított", hogy egy államilag független intézmény vezetőjét ilyen brutális módon megtámadják. A miniszterelnök László Csaba pénzügyminiszter társaságában látogatta meg Szász Károlyt.
Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint azok, akik kiadták a megbízatást a Szász Károly PSZÁF-elnök elleni hétfő reggeli támadásra, meg akarták akadályozni "egy ügy vizsgálatát". "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség követeli, hogy e megrázó és példátlan brutális bűncselekményt, amely egy demokratikus országban történt, haladéktalanul vizsgálja ki a rendőrség a nemzetbiztonsági szolgálattal közösen, hogy kik lehettek a támadók és az esetleges megbízók" - mondta a PSZÁF elnökénél tett látogatása után avolt pénzügyminiszter, aki javasolja a kormánynak, rendeljen el rendőri védelmet az elnök és családtagjai részére. "Sajnálom, hogy a megtámadott elnök úrnak most sem biztosítanak rendőri védelmet" - mondta.
A parlamentben napirend előtt valamennyi frakció elítélte a támadást. Varga Mihály (Fidesz) ugyanakkor megjegyezte azt is: "nem tehetünk úgy, mintha az elmúlt egy esztendőben a korány ne tett volna meg mindent azért - néha túllépve a demokratikus jogállam keretein is -, hogy a PSZÁF elnökét elmozdítsa ebből a pozícióból". "Az, ami Szász Károllyal történt, felháborító, ha valaki még ebből is politikai tőkét akar magának kovácsolni, az pedig undorító" - reagált Varga Mihály hozzászólására Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője. (MTI)