Nem lesz autóforgalom a Lánchídon júliustól augusztus 20-ig

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Budapest közlekedésében várhatóan nem okoz majd fennakadást, hogy júliustól augusztus 20-ig hétvégenként, szombat-vasárnap kísérleti jelleggel ki lesznek tiltva a Lánchídról az autók.

Az írásos tájékoztatás szerint a fővárosi önkormányzat szakemberei még a Főpolgármesteri Kabinet erről szóló múlt pénteki döntése előtt részletesen megvizsgálták a Lánchíd hétvégi lezárásának közlekedési hatásait. A Főépítészi Iroda a Közlekedési Ügyosztállyal, a Főmterv Rt.-vel és a BKV-val közösen vizsgálta a kérdést. Az általuk elvégzett előzetes elemzések, illetve mérések azt mutatták, hogy mivel a hétvégi napokon a Lánchíd forgalma lényegesen kisebb, mint hét közben, a közlekedésében várhatóan nem okoz majd fennakadást a híd hétvégi lezárása.
A főpolgármesteri hivatal közlése szerint az autósokat jól látható, a kerülő utakat is jelző táblákkal tájékoztatják majd a forgalomváltozásról, így könnyen kikerülhetik a Lánchidat, és megelőzhetők lesznek a forgalmi dugók. A tájékoztatás szerint a tömegközlekedésben sem okoz majd fennakadást a híd lezárása, mivel a Lánchídon közlekedő két buszjárat, a 16-os és a 105-ös autóbuszok probléma nélkül közlekedhetnek az Erzsébet hídon.
A hétvégeken a Lánchíd járdái kizárólag a gyalogosoknak, míg az útpályája a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak lesz fenntartva. Az ismertetés szerint a cél az, hogy a nyári időszakban, az idegenforgalmi csúcsszezonban, és az iskolai szünet idején, „gyalogoshidat" létesítsenek Pest és Buda között, s Budapest legfontosabb történelmi nevezetességei gyalogosan is bejárhatóak legyenek, a fővárosiak pedig visszakapják a Belvárost. A tervek szerint a Lánchíd hídfőinél hétvégenként térzene, fényjáték és más, ugyancsak a főpolgármesteri hivatal által szervezett kulturális események várják majd az érdeklődőket. Az események költségeit a főváros idegenforgalmi alapjából, körülbelül 2-3 millió forint értékben fedezik. (MTI)