Irak: Bush és Blair titkos megállapodása

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Clare Short, Tony Blair kormányának egykori nemzetközi fejlesztési minisztere szerint a brit miniszterelnök és Bush amerikai elnök már tavaly nyáron titkos megállapodást kötött Irak megszállásáról - tudta meg a The Guardian. Short e kijelentést annak a vizsgálatnak a során tette, amely azt hivatott eldönteni, miképpen használta fel Blair kormánya a hírszerzési információkat az iraki tömegpusztító fegyverekről.

Bár a fejlesztési miniszter, aki a Nagy-Britannia által Irak ellen indított háború miatt mondott le, konkrét személyeket nem nevezett meg, "három, régóta a hírszerzésnek dolgozó személyre" hivatkozott. A tőlük kapott információk szerint "Bush és Blair tavaly nyáron született titkos megállapodása értelmében a hadjárat kitűzött időpontja február vagy március volt" - jelentette ki a volt miniszter.
Short egyben azt is Blair szemére vetette, hogy tudatosan vezette félre a közvéleményt. " "Blair sorozatos fél-igazságokkal és túlzásokkal vezette az országot a háborúba" -mondta.
Robin Cook volt külügyminiszter szerint - ő ugyancsak az ENSZ-felhatalmazás nélkül indítandó Irak ellen indítandó háború miatt mondott le - Blair nem tudatosan hazudott országának és a világnak, de a hírszerzési forrásokat szelektáltan használta fel, hogy alátámasszon egy előre elhatározott politikai irányvonalat.
Az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek létezésére vonatkozó konkrét bizonyítékok hiánya már amúgy is kényelmetlenbe hozta a brit kormányt az utóbbi hetekben. A külügyi, a hírszerzési és a biztonsági bizottság egyaránt résztvesz a már emlitett vizsgálatban. Tony Blair miniszterelnök és Jack Straw külügyminiszter tagadja a vádakat.