Kormány: nincs állami szereplője a Pannonplast-ügynek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nincs állami szereplője a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által vizsgált Pannonplast-ügyletnek - jelentette ki a kormányszóvivő szerdán, míg az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) cáfolta, hogy Pannonplast-részvények vásárlását finanszírozta volna. A cég szerepéről a PSZÁF elnökének keddi, ismeretlen tettesek által elkövetett megveretésével kapcsolatban jelentek meg sajtóértesülések.

Az ÁAK neve azt követően merült fel a Pannonplast-ügyben, hogy a PSZÁF keddi határozatából kiderült: a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a PEVDI Kft. befolyásszerzését a Pannonplastban "közvetett módon a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás biztosította." A határozat nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megszegése miatt a Britton Kft.-t 6 millió forintra, a PEVDI Kft.-t 5 millió forintra büntette, az állami céget azonban nem nevezte meg. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el, miután a PSZÁF elnökhelyettese a héten levélben megnevezett egy állami céget is a Pannonplast-ügylet kapcsán.
Az ÁAK Rt. által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján megállapítható, hogy jogszerű, jóhiszemű ügyletet hajtott végre az ÁAK Rt., "ilyen értelemben a céggel kapcsolatos vélekedések igaztalannak bizonyultak" - jelentette ki a kormányszóvivő. Az ÁAK vezérigazgatója, Bitvai Miklós szerdán elismerte, hogy a cég szabad forrásait egy brókercégen keresztül befekteti, "értékpapírokat vásárol más kuncsaftoktól a társaság megbízása alapján." "Hogy a tranzakcióban részt vevő másik oldal mire költi az értékpapírok ellenértékét, az nem tartozik az ÁAK-ra, s ezért nem is felelős" - tette hozzá.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte szerdán annak tisztázására, "miként válhatott részesévé egy közpénzekből gazdálkodó állami vállalat a Pannonplast Rt.-t érintő manipulációnak." A vizsgálóbizottság szükségességét "indokolja az a tény is, hogy az eddig hivatalosan meg nem nevezett állami vállalat szerepét felfedő PSZÁF-jelentés előtt egy nappal brutálisan megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét" - írta a képviselőcsoport szerdai közleményében.
Szász Károlyt hétfőn hajnalban verte össze két ismeretlen férfi. A támadásban a felügyelet elnöke nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, s csak kedden hagyta el a kórházat. Szerdán otthonában felkereste őt Jürgen Köppen, az Európai Unió rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki jelezte: az EU illetékes brüsszeli szervezetei kiemelt figyelemmel követik a PSZÁF-fal kapcsolatos eseményeket.
Budapest rendőrfőkapitánya egymillió forint jutalmat ajánlott fel annak, aki érdemi információval segíti az ügyben indított nyomozást. A nyomozásba a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott. (MTI)