Kórháztörvény: a Fidesz normakontrollt kéret az államfővel

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Fidesz arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a hétfőn elfogadott kórháztörvényt küldje az Alkotmánybíróság elé előzetes normakontroll céljából. Mádl Ferenc még tanulmányozza a hétfői parlamenti ülésen elfogadott kórháztörvényt, s a napokban dönti el, aláírja-e a jogszabályt.

A Fidesz korábban jelezte: a napokban dönt arról, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e a törvény ügyében, vagy a köztársasági elnököt kéri fel, éljen az előzetes normakontroll lehetőségével. Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke délelőtt egyórás megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel a kórháztörvényről, és ezen a találkozón kérte őt, forduljon az Alkotmánybírósághoz.
Mádl Ferenc saját bevallása szerint ha bármit aggályosnak talál az új jogszabályban, azt valamiképpen "ki kell fejezni", ellenkező esetben aláírja a törvényt. Mádl egyébként már küldött vissza a parlamentnek újravizsgálásra törvénycsomagot: ilyen volt a szociális törvények módosítása, az úgynevezett "salátatörvény".
Csáky András MDF-es képviselő szintén aggályait fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, s megalapozottnak nevezte ezeket. Az Origónak nyilatkozva a Fideszhez hasonlóan az előzetes normakontroll lehetőségére utalt.
"A jelenlegi jogszabály a korábbi - az előző parlamenti ciklusban megalkotott - törvénnyel ellentétben nem teszi lehetővé, hogy a jövedelmezőbb részlegeket kicsemegézzék az intézményekből" - mondta ugyanakkor a törvényről Kuncze Gábor, a kisebbik kormánypárt elnöke és frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi körülmények között ez az egyetlen út, amely a magyar egészségügybe többletforrásokat hozhat.
Az új kórháztörvényt hétfőn fogadta el a parlament. Miután a házelnök felkérte az államfőt a törvény kihirdetésére, az alkotmány értelmében Mádlnak öt napja van a törvény átvizsgálására. A köztársasági elnöknek Csehák Judit egészségügyi miniszter felajánlotta, hogy "bármely, a törvénnyel kapcsolatos kérdésére" válaszol. (MTI)