Kórháztörvény: Mádl visszaküldte, ma újratárgyalják

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn a kórháztörvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A kormány kezdeményezésére Szili Katalin, a parlament elnöke hétfő este nyolc órára összehívta az Országgyűlés ülését a törvény tárgyalására; a Fidesz képviselőcsoportja szerint az eljárás házszabályellenes.

A házbizottsági tanácskozáson részt vett Csehák Judit egészségügyi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a javaslattal kapcsolatos szavazásra még hétfőn sor kerülhet. A miniszter a hétfői tárgyalást azért nevezte szükségesnek, mert - mint mondta - ha a Ház nem dönt a jogszabály sorsáról, rövid időn belül bizonytalanná válik a helyzet, a művese-kezelések szerződéseit például július 1-től meg kellene szüntetni.
A köztársasági elnök az alkotmány 26. paragrafus (2) bekezdésében biztosított jogkörével élve küldte vissza az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvényt megfontolásra a törvényhozásnak. "Mádl Ferenc őszintén reméli, hogy jobbító szándékú észrevételei az újratárgyalás révén egy olyan törvény meghozatalát eredményezhetik, mely úgy javít az egészségügy helyzetén, hogy az ellátás a társadalom minden rétege számára megfelelő színvonalra emelkedik, ezáltal is biztosítva az esélyegyenlőséget" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.
"A köztársasági elnök megítélése szerint azáltal, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy profitra törekvő vállalkozások átvegyék a fekvőbeteg szakellátás működtetését, egy ismeretlen, hatásában nehezen kiszámítható új elem jelenik meg a kórházi ellátásban" - fogalmaz Mádl közleménye. Az államfő szerint "fennáll a veszélye, hogy a magas szintű ellátáshoz való egyenlő hozzáférés lehetősége jelentősen csökken". A köztársasági elnök azt is aggályosnak tartja, hogy a törvénnyel a gyógyszer, valamint a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások is lehetőséget kapnak a privatizációban való részvételre. Meglátása szerint árfelhajtó és versenykorlátozó hatású lehet, ha a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások ugyanarra a termékre nézve egyszerre lehetnek eladók és vevők.
Mádl Ferenc utoljára 2002. december 23-án küldött vissza törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek, mégpedig az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt. Az Országgyűlés Hivatalának szakértője tavaly decemberben elmondta: az Országgyűlésnek 60 napon belül kell napirendre tűznie a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatot. Az Országgyűlés ugyanakkor nem köteles változtatni a normaszövegen, és amennyiben módosítás nélkül fogadják el, a köztársasági elnök második körben köteles kihirdetni.
Változatlan formában terjesztik a parlament elé a visszaküldött törvényjavaslatot, amelynek újbóli parlamenti vitája során csak az államfő által kifogásolt részekhez lehet módosító javaslatokat benyújtani. Csehák Judit közölte: a nemzetközi példákon alapuló tanulmányokat a képviselők és a köztársasági elnök is megkapta, s a háttértanulmányok választ adnak arra is, hogy jelent-e bármilyen piaci vagy ellátási kockázatot a szakmai befektetők részvétele. "Az elnök úr azokat az aggodalmakat ismételte meg, amelyek az elmúlt hetek politikai hisztériáiban elég erőteljesen kaptak hangot" - tette hozzá, megjegyezve: sajnálattal tölti el "ez a meglehetősen szakszerűtlen és tényszerű adatokat nélkülöző vita". (MTI)