Befejeződött a teherfuvarozók demonstrációja

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szerdán délben befejeződött a teherfuvarozók demonstrációja, s a Felsőlajos határában a régi 5-ös úton felsorakozott járművek elvonultak. A fuvarozók azt szeretnék elérni, hogy térítés nélkül használhassák az M5-ös autópályát, amíg a régi 5-ös útról a felújítási munkák miatt a teherforgalmat elterelik.

Dóczi József kecskeméti ügyvéd, akit a fuvarozók kértek fel a demonstráció törvényes megszervezésére, elmondta, hogy a hétfőn reggel 6 órakor kezdődött megmozdulásban egyszerre legkevesebb 90-100 jármű vett részt, de egyes időpontokban 140-150 kocsi is ott volt. A járművek és vezetőik időközben egy-egy munka miatt cserélték egymást, összességében több mint kétszázan vettek részt a demonstrációban.
A demonstrálók követelése egybevág a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nemrégiben lezárult vizsgálatának következtetésével, miszerint legjobb volna az autópályákat ingyenessé tenni, mert a díjfizetés miatt kerülőutat kereső (elsősorban teher-) forgalom által okozott kár jóval nagyobb, mint a beszedett díjak. A vizsgálat ugyanakkor nem adott választ arra, hová számolandó az a több tízmilliárdos, esetleg a százmilliárdot is elérő összeg, amely ahhoz kellene, hogy a francia jogtulajdonostól meg lehessen váltani az M5-ös koncessziós jogát.
Katona Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára szerdán délután fogadja a fuvarozók érdekképviseleteinek képviselőit, hogy tárgyaljon velük a demonstrálók kövteléseiről. (MTI)