A WAZ a HVG stratégiai partnere

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A HVG Kiadói Rt. főbb tulajdonosai megállapodtak Németország egyik legnagyobb kiadóvállalata, a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) vezetőivel arról, hogy az esseni cég 75 százalékos részesedést szerez a HVG Rt.-ben.

Szauer Péter, a HVG Kiadói Rt. vezérigazgatója és Lutz Glandt, a WAZ ügyvezető igazgatója.
Az erre vonatkozó szerződést a cég több mint 100 tulajdonosa mai budapesti közgyűlésükön egyhangúlag jóváhagyta, így a szerződés hatályba léphet. Ugyanakkor a két cégcsoport mérete miatt (a HVG Rt., a HVG Press Kft., a HVG Online Rt. és a WAZ magyarországi leányvállalatának, a Pannon Lapok Társaságának együttes hazai forgalma meghaladja az évi 10 milliárd forintot) az ügyletet az elkövetkezendő hetekben még meg kell vizsgálnia a Gazdasági Versenyhivatalnak.
A most kötött üzlettel lezárult a HVG tulajdonos-munkavállalóinak hosszabb ideje tartó stratégiai partnerkeresési folyamata - mondta Szauer Péter, a cég vezérigazgatója.A tranzakció révén a WAZ a megyei lapkiadás mellett jelentősen megerősödik az országos hetilappiacon is, hiszen Magyarország egyik legnagyobb példányszámú, elismerten piacvezető hetilapjának társtulajdonosa lesz. A WAZ elképzelései szerint számos új termék jelenhet meg a magyar magazinpiacon, hiszen a HVG Rt. lesz a WAZ ezen üzletágának magyarországi központja. A WAZ-csoportnak Németországon kívül tíz másik európai országban, köztük Magyarországon is vannak érdekeltségei. Az 1,9 milliárd eurós forgalmú cégcsoport 12 ezer főt foglalkoztat. A WAZ 32 napilap és több mint száz hetilap, magazin tulajdonosa. Magyarországi cége, a Pannon Lapok Társasága adja ki a Fejér Megyei, a Dunaújvárosi és a Zalai Hírlapot, a Vas Népét, valamint a Veszprémi Naplót. A WAZ vezetői a HVG-munkatársaknak pénteken tartott bemutatkozás keretében elmondták, hogy pozitív várakozással tekintenek „Magyarország nagy tekintélyű gazdasági hetilapjában szerzett tulajdonrészükre, s ezáltal versenyfeltételeik javulását remélik az európai versenytársakkal szemben.” Lutz Glandt, a WAZ-csoport ügyvezetője elismerően szólt a HVG által teremtett lapkészítési kultúráról, s legfontosabb célnak e jó munka további sikeres folytatását tekinti. Szauer Péter, a HVG vezérigazgatója a találkozón kiemelte, hogy a HVG a WAZ-ban erős és Európában jó hírnévnek örvendő partnerre talált.
A HVG munkatársai a Westdeutsche Allgemeine Zeitung prezentációján.
A WAZ magyarországi érdekeltségei - hangzott el a pénteki találkozón - a gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva összehangolják majd kiadói, hirdetési, és terjesztési tevékenységüket a megfelelő szinergiahatások kihasználása érdekében. A HVG Rt. Magyarország egyik vezető kiadó cége. Forgalma 2002-ben meghaladta az 5 milliárd forintot, alkalmazottainak száma közel 200. A kiadó legfontosabb terméke a HVG című hetilap, amelynek eladott példányszáma 112 ezer. A több mint 500 ezer, főként diplomások által olvasott független liberális hetilap szerkesztési irányvonalát a tranzakció nem érinti, azt továbbra is a jelenleg érvényes, a WAZ által elismert szerkesztőségi statútum rögzíti. Tehát a lap politikai beállítottsága, szakmai nívója, szerkesztői gárdájának összetétele nem változik. Ugyancsak változatlan marad a cég üzletpolitikája és vezetése, a WAZ - mondta Lutz Glandt - a HVG jelenlegi meglévő tartalmi és üzleti értékeinek továbbfejlesztésében érdekelt. A WAZ tulajdonostársa a HVG Rt. részvényeinek 25 százalékát kézben tartó, a jelenlegi tulajdonosokból álló vagyonkezelő cég lesz, amely megfelelő garanciákkal rendelkezik az eddigi tulajdonosok számára fontos tartalmi és üzleti kérdésekbe való beleszólásra. A WAZ menedzsmentje utalt arra, hogy az esseni médiacsoport sem Németországban, sem külföldi érdekeltségeinél nem szól bele a lapok tartalmába. Politikai befolyásolás a WAZ médiacsoportnál szóba sem jöhet, a WAZ csak abban érdekelt, hogy sikeres médiatermékekkel magas minőséget és megfelelő eredményt érjen el – mondta Lutz Glandt a HVG dolgozóinak, hozzátéve, hogy „örülünk, hogy a jól bevált HVG-csapattal dolgozhatunk együtt, s közösen a médiavilág egyéb területeire is kiterjeszthetjük tevékenységünket.”
A WAZ-HVG szerződés nem érinti a Computer Panoráma Kft., a HVG Orac Kft., a Medián Piac- és Közvéleménykutató Kft., továbbá a HVG Exotic Travel utazási iroda működését, ezek a cégek, illetve üzletrészek a HVG Rt.-től a CD Press Kft.-hez kerülnek, amelynek jelenlegi tulajdonosa a HVG-csoport egyik tagja lesz, és változatlan üzletpolitikával működnek majd tovább. A tranzakció létrejöttében a HVG pénzügyi tanácsadója a Deloitte & Touche, jogi tanácsadója pedig a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda volt. Az üzlet részleteiről a felek – ideértve az árat is – a korábban a sajtóban megjelent találgatások ellenére sem kívánnak nyilatkozni.
Szauer Péter, a HVG Kiadói Rt. vezérigazgatója, Bodo Zapp, a Westfalenpost főszerkesztője, Lutz Glandt, a WAZ ügyvezető igazgatója és Lipovecz Iván, a HVG főszerkesztője.