A magyar hatóságok cáfolják a volt UCK-vezér őrizetbe vételét

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A magyar határőrség nem vette őrizetbe Hasim Thaqi koszovói diplomatát, mivel nemzetközi körözését visszavonták; Kovács László külügyminiszter megbeszélést folytatott a koszovói ENSZ-megbízottal a helyzet tisztázása érdekében, de kiadatásról szó sem volt - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden. A szerb igazságügyi miniszter kedden bírálta a magyar hatóságokat, amiért elengedték Thaqit. A férfi az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt.

"Elképesztő és légből kapott dolgok a kiadatási tárgyalásról szóló információk, mert a magyar diplomácia közbelépésére hétfő este gond nélkül, zavartalanul tovább utazott Párizs felé Hasim Thaqi koszovói diplomata" - mondta Tóth Tamás, azokra a külföldi hírforrásokra reagálva, miszerint Budapesten rövid időre őrizetbe vették a Koszovói Demokrata Párt elnökét.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója közölte: az ORFK a határőrségtől kapott értesítést, hogy egy Interpol által körözött férfi jelentkezett kilépésre a repülőtéren, aki Pristinából érkezett és Párizsba kívánt tovább utazni. Az ezredes szerint az ORFK az Interpollal felvette a kapcsolatot, hogy fenntartják-e a diplomata körözését, de azt a visszajelzést kapták, hogy intézkednek annak visszavonásáról, ezért – állítja Garamvölgyi - .semmiféle jogalap nem volt arra, hogy feltartóztassák, vagy korlátozzák szabadságában a diplomatát, aki így gond nélkül továbbutazott Párizsba.Az ezredes határozottan cáfolta, hogy Budapesten tartózkodna a diplomata.
Pristinában a Koszovói Demokrata Párt főtitkára hétfő este jelentette be , hogy aznap a budapesti repülőtéren őrizetbe vették Hashim Thaqit, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét, a Koszovói Demokrata Párt elnökét. Később viszont, nem hivatalos forrásra hivatkozva a B92 belgrádi rádióban elhangzott, hogy "a magyar hatóságok rövid fogva tartás után elengedték Hasim Thaqit".
Az albán politikus, aki jelenleg a koszovói parlamentnek is tagja, Franciaországba tartott Budapesten keresztül.
A szerb igazságügyi miniszter kedden bírálta a magyar hatóságokat, amiért elengedték Thaqit. Vladan Batic közölte: két érvényes, azonnali elfogatóparancs van a koszovói politikus ellen. Az elfogatóparancsot még a szerb hatóságok adták ki Szlobodán Milosevics egykori elnök idején. A szerb rendőrség azért körözi terrorizmus és államellenes bűncselekmény vádjával Thaqit, mert 1993-ban részt vett egy szerb járőr elleni támadásban. Batic szerint a magyar hatóságok azzal, hogy útjára engedték a koszovói politikust, megmutatták, hogy kettős mércét alkalmaznak. A szerb hatóságok azonban érvényt szereznek az elfogatóparancsnak, ha Thaqi szerb területre lép.(MTI)