Kismama-per: az első kifizetésekre már az ősszel sor kerül

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán ismét úgy döntött, hogy jár az elmaradt jövedelempótlék azoknak a kismamáknak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) kaptak korábban. Az LB döntése becslések szerint akár félmillió nőt is érinthet, s körülbelül 30 milliárd forintos kiadást jelent az államnak.

Az LB szerdai felülvizsgálati végzésében - a múlt heti esetekhez hasonlóan - egy harmadik kismama ügyében is hatályon kívül helyezte a Somogy Megyei Bíróság egyik idei, jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal (táh) minden eddigi döntését.
Az LB a táhot új eljárás lefolytatására kötelezte, amelyben a havi 6 700 forintos jövedelempótlékot tartalmazó, 1979-es minisztertanácsi rendeletet 2002. március 7-éig, hatályon kívül helyezéséig alkalmazni kell. A bíróság ugyanakkor ismét helyt adott a felülvizsgálati kérelmet benyújtó táh azon érvelésének, hogy a kamatok nem illetik meg az igénylőt.
A szerdai felülvizsgálati tárgyalást nem az a tanács folytatta le, amely a múlt heti két ügyben határozott. Abban az esetben, ha ellentétes döntéseket hozott volna az LB két tanácsa, jogegységi eljárást kellett volna lefolytatni a jövedelempótlékról.
Az említett 1979-es rendeleten alapuló, meghatározott összegű gyes rendszerét 1996-tól egy új váltotta fel, akkor a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazították az ellátást. Az LB jelenlegi döntése értelmében ez azonban nem helyezte hatályon kívül azt az 1994-es rendeletmódosítást, amely szerint a meghatározott összegű gyes mellé jár a jövedelempótlék.
A pereskedő anya esetében a Somogy Megyei Bíróság 2003. január 28-án hozott jogerős döntést, amely szerint 2000 augusztusától kapott gyermekgondozási segélye mellé 2002. március 7-ig érvényesítheti igényét a havi 6 700 forintos jövedelempótlékra. A Somogy Megyei Bíróság januári ítéleteiben három édesanyának összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perben, jogerősen. A döntések szerint a felperesek 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig jogosultak voltak jövedelempótlékra, de a táh ezt nem fizette meg. Az anyák a perekben az 1994-es rendeletmódosításra hivatkoztak, amely szerint jár nekik a jövedelempótlék. A táh érvei szerint az 1994-es rendeletmódosítás értelmében csak a meghatározott összegű gyermekgondozási segély mellett jár a jövedelempótlék. Azután azonban, hogy a Bokros-csomag nyomán 1996 áprilisában a mindenkori öregségi nyugdíjhoz igazították a gyes összegét, szerintük már nem járt a pótlék.
A Magyar Államkincstár kifizeti a bírósági döntésnek megfelelően az elmaradt jövedelempótlékot az érintett kismamáknak, a kifizetések adómentesek lesznek - közölte László Csaba pénzügyminiszter szerdán. A pénzügyminiszter szerint az első kifizetésekre szeptember végén sor kerülhet. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a Pénzügyminisztérium már a jövő héten törvénymódosítást terjeszt a parlament elé a témában. Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő azt mondta: a kismamák kérelem nélkül, járandósági alapon, vélhetően egy összegben kapják majd meg az elmúlt években elmaradt kifizetéseket. (MTI)