Erzsébet hídi demonstrációk: a rendőrség provokációktól tart a délutáni tüntetésen

Utolsó frissítés:

Békésen, a törvényben foglaltak szerint folyt az Erzsébet hídi demonstráció, rendkívüli esemény nem történt - közölte a BRFK vezetője. Gergényi Péter 150 körülire tette a demonstrálók számát, egyben megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

"Köszönöm a demonstrálók jogkövető magatartását" - mondta Gergényi Péter. Budapest rendőrfőkapitánya, aki az esemény közeléből, a Döbrentei térről követte figyelemmel az eseményeket, nem árulta el, hány rendőr vesz részt a demonstráció biztosításában. A BRFK vezetője 150 körülire tette a demonstrálók számát. Az MTI érdeklődésére megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.
Hagyományt akar teremteni a pénteki demonstrációval a Lelkiismeret '88 Csoport, mert tagjai úgy látják, hogy az egy évvel korábbi tüntetés résztvevői hősök voltak - mondta a csoport képviseletében Kocsis Imre az Erzsébet híd budai hídfőjénél. Budaházy György, a tavalyi tüntetés egyik szervezője Árpád-sávos lobogóval érkezett a hídra. Beszédében felhívta a figyelmet: akkora a rendőri készültség, hogy nehéz lenne bármit is csinálni. Kőszegi László, a Hungária TV vezetője kijelentette: azt várja, hogy délután a Kossuth térre "legalább egymillió ember megy majd ki, és addig nem megy haza, amíg ezt a hazaáruló kormányt le nem váltják". A békésen zajló demonstráció végén a tavalyi tüntetésen készült rádiófelvételeket hallgatták meg a résztvevők.
A rendőrség reggelre kordonnal lezárta a járdákat a híd mindkét oldalán, és forgalomterelő kúpokkal a buszsávokat is elkerítették. E sávok vonalában mindkét oldalon több tucat rendőr áll és jelentős rendőri jelenlét tapasztalható a két hídfő alatt, illetve környékén is. A hídon, illetve a hídfőknél gépkocsik elszállítására alkalmas járművek várakoznak. A rendőrség térfigyelő kamerákat telepített a hídon, valamint rendőr-motorcsónak is megjelent a híd alatt. A járműforgalom folyamatos.
Az Erzsébet hidat 2002. július 4-én tüntetők kisebb csoportja zárta le előzetes bejelentés nélkül, órákra megbénítva a főváros és környéke forgalmát. A tüntetők a 2002-es parlamenti választás szavazatainak újraszámlálását követelték. A demonstrációt végül a rendőrség oszlatta fel. A most péntekre bejelentett demonstrációkat a rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezései alapján tudomásul vette. A rendőrség pénteken reggel 6 órától - a demonstráció idejére - lezárta az Erzsébet híd mindkét oldalán a külső forgalmi sávot, s kordonokkal választotta el a híd járdáit az úttesttől. Demszky Gábor arra figyelmeztette a budapestieket, hogy ha tehetik, pénteken kerüljék el a hidat. Egyben felkérte a rendőrséget, hogy ne engedje a tüntetőket az úttestre. Gergényi Péter dandártábornok, a BRFK új vezetője a tervezett tüntetéssel kapcsolatban azt mondta: annyi rendőrt kell a helyszínre vezényelni, hogy "probléma ne merüljön fel". A péntek délutánra tervezett megmozdulás szervezői - a polgári körök honlapján található tájékoztatás szerint - az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok melletti kiállást, a privatizáció leállítását, az elmúlt egy év kormányzati munkájának értékelését és a parlamenten kívüli nemzeti erők összefogását tűzték célul. (MTI)