Sulinet eszközök 1500 helyen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Folyamatosan bővül, és hamarosan 1500-ra növekszik azoknak az árusítóhelyeknek a száma, ahol hozzá lehet férni a Sulinet program keretében adókedvezménnyel megvásárolható számítástechnikai eszközökhöz - közölte Magyar Bálint hétfőn Debrecenben.

Az oktatási miniszter cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a program keretében kínált számítástechnikai eszközök a piaci árnál 15-20 százalékkal drágábbak lennének. Ugyancsak valótlannak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a gyártók érdekeltek lennének abban, hogy olcsóbb, rosszabb alkatrészeket szereljenek be a gépekbe. Megítélése szerint az akció hozzájárulhat a szürkegazdaság kifehérítéséhez is, ugyanis minden alkatrészt csak legális úton, beszállítói igazolásokkal szerelhetnek be az eszközökbe. Az árakkal kapcsolatban kijelentette: olyan szerződéseket kötöttek a résztvevőkkel, amelyek szerint a Sulinet programban kínált berendezések ára nem lehet magasabb a hasonló műszaki tartalmú, a programban nem szereplő berendezésekénél. "Ezen túl, ha a programban résztvevő cég más közbeszerzési eljárásban indul, és ott olcsóbb megoldást kínál, akkor a Sulinet program keretében is tartania kell az olcsóbb árat. Az ár csak lefelé változhat, s a csökkentett árat a továbbiakban végig tartani kell" - mondta.
Magyar Bálint felhívta a figyelmet, hogy a magyar háztartások 17 százalékában van számítógép, míg az uniós átlag 54 százalék.Megítélése szerint ezen a helyzeten csak radikális eszközökkel lehet változtatni. Erre említette pélkdaként, hogy a kedvezményezettek - pedagógusok, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, valamint az iskoláskorú gyerekek szülei - adójukból 60 ezer forintot írhatnak le a programban való részvétel esetén. Mint mondta: ez a kedvezmény a társadalom felét érinti. Elmondta azt is, hogy a programban nyertes mintegy 60 pályázó 1000 alvállalkozóval 1000 termék mintegy 2200 típusát kínálja megvételre. Az oktatási miniszter reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül legalább megkétszereződik a számítógéppel felszerelt háztartások száma Magyarországon. (MTI)