Medgyessy szerint nem kell több takarékoskodás

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter nem tart szükségesnek további takarékossági intézkedést 2003-ban. A miniszterelnök erről külföldi újságírók előtt beszélt hétfőn, amikor sajtóreggelin találkozott a Magyarországon dolgozó külföldi újságírókkal és tudósítókkal.

A kormányfő kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben 2004-ben a költségvetési hiány további 1-1,5 százalékpontos csökkentését, az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM II.) való csatlakozást, az eurózónához történő csatlakozásra való felkészülést, a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését, valamint a kiszámítható, nyugodt gazdasági környezet megteremtését jelölte meg kiemelt gazdaságpolitikai célként - tájékoztat a MeH Sajtóiroda közleménye.
A miniszterelnök elmondta: a kormány inflációs céljait, a magyar gazdaság szereplőinek igényeit, valamint a versenyképességet és a munkahelyteremtést szem előtt tartva, a Magyar Nemzeti Bankkal teljes egyetértésben hozta meg a forintárfolyamot érintő döntést. Medgyessy Péter meggyőződésének adott hangot, hogy a piac egy-egy intézkedés nyomán "érzékeny inga" módjára kileng ugyan, de a kormányzat és a jegybank összehangolt és határozott gazdaságpolitikájának hatására hamarosan kialakul az egyensúly, a magyar gazdaság teljesítőképességével összhangban lévő forintárfolyam.
A 2004-es év prioritásaiként említette Medgyessy Péter az úthálózat-fejlesztést, az uniós források felhasználását, egyes önkormányzati szolgáltatások fejlesztését, valamint a kutatás-fejlesztés fokozott támogatását. A 2004-es költségvetés fontos célokra jelentős többleteket irányoz majd elő, az általános takarékosság érvényesítése mellett, s a költségvetési kiadások a hiánycsökkenés mellett is növekednek. (MTI)