Indul a munkavállalói pc-program

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Munkavállalói pc-programot hirdet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), amelynek lényege, hogy azok a cégeknek, amelyek munkavállalóiknak számítógépet adnak, vagy fizetik otthoni internetezésüket, ezt követően nem kell kifizetniük az eszköz, valamint a web-csatlakozás után a 44 százalékos személyi jövedelemadót, illetve a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot.

„A program két tavalyi törvénymódosításon alapul, s az elmúlt hat hónapban az IHM, a pénzügyminisztérium, illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) azon dolgozott, hogy megfelelően értelmezze a szóban forgó jogszabályokat" – mondta Kovács Kálmán szakminiszter. Szerinte a kedvezmények igénybevételével kapcsolatos állásfoglalás még júliusban megjelenik az APEH értesítőben.
Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, hogy becsléseik szerint több tízezerrel nőhet az otthoni számítógép-használók száma a pc-program segítségével. Kovács Kálmán tájékoztatása szerint az elmúlt hat hónap során kialakították azokat az állásfoglalásokat, amelyek alapján a munkaadók megnyugtatóan alkalmazhatják a munkavállalói pc-programban leírtakat. A miniszter elmondta, hogy az idén bér jellegű kifizetésből még nem lehet a pc-programban résztvevőket támogatni, csupán a dologi típusú kiadásokból. Az IHM célja azonban, hogy jövőre már bér jellegű kifizetésekből is támogathassák a cégek munkavállalóikat. A Pénzügyminisztérium és az APEH elfogadta az IHM-nek azt a kezdeményezését, hogy a pc-programon belül az áfát visszaigényelhessék a vállalkozások. Kovács Kálmán szólt arról is, hogy szerdán a kormány elé terjesztik az elektronikus hírközlési törvény és a postatörvény irányelveit.
Szintén szerdán kerülnek a kabinet elé az IHM széles sávú internet-fejlesztéssel kapcsolatos elképzelései, valamint a távközlési szolgáltatók előfizetőinek számhordozhatóságával kapcsolatos kezdeményezés is. A tárca tervei szerint a vezetékes előfizetők esetében 2004. január 1-jétől valósulna meg a számhordozhatóság, míg a mobil cégek esetében néhány hónappal később.
Kovács Kálmán közölte: a számhordozhatóság technikai feltételeinek megteremtéséhez a kormány várhatóan egy 800 millió forintos támogatási csomagot hoz létre, amelyből az érintett szolgáltatók a szükséges beruházás legfeljebb 30 százalékáig igényelhetnek pénzt. Ha valamelyik szolgáltató január 1-jéig nem teszi lehetővé a számhordozhatóságot, akkor a kormánytámogatás az első két hónapban 33-33 százalékkal csökken, majd ezt követően büntetik is a fejlesztésben elmaradó vállalatot - tette hozzá.
A széles sávú internetes fejlesztésekről a miniszter elmondta, hogy a kormány mintegy 3 milliárd forint összegű adókedvezményt ad az érdekelt cégeknek. Ezen túl létrehoznak egy 600 millió forintos pályázati keretet is azoknak a szolgáltatóknak a számára, amelyek széles sávú internet-fejlesztésbe kezdenének, ám az adókedvezményt nem tudják igénybe venni azért, mert például nem nyereségesek. Ezek a cégek döntően 15 ezer fő alatti településeken működnek. Kovács Kálmán jelezte, hogy a legkorszerűbb széles sávú internetes technológiák elterjesztésére egy újabb 400 millió forintos alapot hoznak létre. (MTI)