Száva Lajos 25 milliós óvadék ellenében szabadlábra kerülhet

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Huszonötmillió forintos óvadék ellenében szabadlábra kerülhet a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés vádjával két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Száva Lajos. Ugyanebben az ügyben felesége 15 millióért nyerheti vissza szabadságát. A férfi jogi képviselője úgy tudja, védence hozzátartozói napokon belül előteremtik a pénzt.

A 25 millió forint az óvadék július elsejei bevezetése óta a legmagasabb összeg, amit a fővárosban megállapítottak - közölték a Fővárosi Bíróságon (FB). Száva jogi képviselője, Dániel Péter ügyvéd szerint indokolatlanul sok a 25 millió, miután védencének vagyoni helyzete az előzetes letartóztatás időtartama alatt igencsak megrendült, a büntetőperben pedig - az ügyvéd szerint - sokasodnak a javára szóló bizonyítékok. Dániel szerint egyébként a hozzátartozók napokon belül előteremtik a szükséges készpénzt.
Száva Lajos ügyében várhatóan az ősz folyamán hirdeti ki elsőfokú határozatát az FB. Az óvadék kérdésében az ügyészség nem fellebbezett, így a büntetőügyben eljáró bírói tanács óvadékra vonatkozó nem nyilvános ülésen napokban meghozott határozata jogerős. Amint valaki befizeti Száva Lajosért a 25 millió forintot, szabadlábra kerül.
A büntetőeljárási törvény szerint az óvadék összege a vádlott bűnösségének megállapítása esetén is visszajár, csak akkor nem, ha megsérti az óvadék szabályait, így például nem jelenik meg a hatóságok kérésére, vagy az óvadék ideje alatt újabb bűncselekményt követ el.
A bíróság más kényszerintézkedést, így például házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat sem tartott indokoltnak a 2000 decembere óta fogva tartott, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, bűncselekménnyel vádolt férfi esetében, aki a vád szerint 2000-ben több kilogramm hasist adott át ismerősének, Simon Ferenc rendőr főhadnagynak értékesítés céljára.
A büntetőügy elsőrendű vádlottja Simon Ferenc, egyik vádlott-társa pedig élettársa, Farkasdi Erzsébet rendőr hadnagy. A két huszonéves rendőrtisztet 2000 szeptemberében érték tetten az ügyészségi nyomozók Székesfehérváron. Simon ugyanis egy, a rendőrséggel együttműködő, börtönviselt személynek akarta továbbadni a kábítószert.(MTI)