K and H: elírt hitel szerepel a pénzügyminiszter lakásának tulajdoni lapján

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

László Csaba pénzügyminiszter lakásának tulajdoni lapján óriási összegű, a Kereskedelmi és Hitelbanktól (K&H) felvett hitel szerepel: 821 ezer euró – amely több mint 200 millió forintot jelent. Mint kiderült, az összeg elírás. A valós hitel összege 88100 euró, azaz nagyjából 22 millió forint.

A közkézen forgó tulajdoni lap másolata szerint László Csaba Pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele van a K and H Banknál. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcához is eljuttatott tulajdoni lap - bár kétségkívül eredeti - mégis téves, mert a miniszter éppen ezen összeg egytizedének megfelelő hitelt vett fel 2001 novemberében a K and H Banktól.
A közlemény kifejti, hogy a miniszter akkor a bank belső szabályzatának megfelelően vett fel 22 millió forint hitelt. László Csaba 2002 februárjában távozott a bankból a hitelt nyáron alakították euró alapú piaci, vagyis államilag nem támogatott hitellé. Ennek földhivatali bejegyzésekor történhetett, a bank, vagy a földhivatal részéről az a hiba, amelynek során az eredeti szerződésben szereplő összegnél egy nagyságrenddel nagyobb hitelösszeget tüntettek fel a tulajdoni lapon - vélik.
"A pénzügyminiszter a pénzből ingatlant vásárolt, de a bank csak a hitel összegének kétszeresét meghaladó jelzálog ellenében adott hitelt, éppen ezért László Csaba fedezetként felajánlotta régebbi lakását is. Ennek tulajdoni lapján 2003 június 3-i dátummal megjelent a K and H Bank kiigazítási kérelme. A Banktól kapott információnk alapján a kérelem szerint a jelzálogjog bejegyzésekor hiba történt, a kérdéses hitel összege 88100 euró. A kérdéses tulajdoni lapot tudomásunk szerint ma többen is kikérték a Földhivatalból, alkalmanként 3000 forinttal gyarapítva ezáltal a költségvetés illetékbevételeit" - áll a PM közleményében.
A bank közleményben erősítette meg, hogy tévedés történt, amelyben ezért bocsánatot kért az érintettektől. (MTI)