K and H Equities: a kormányfő szerint kabinetfőnöke és a pénzügyminiszter nem érintett

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A kormányfő szerdán kizárta Draskovics Tibor kabinetfőnök és László Csaba pénzügyminiszter érintettségét a K and H bank brókercége ügyében, miközben Demeter Ervin fideszes képviselő élesen bírálta Tóth András titkosszolgálati államtitkárt az ügy "hanyag" kezeléséért.

"Abban a pillanatban, amikor a kérdés felvetődött, László Csabával és Draskovics Tiborral egyaránt beszéltem, s világosan kiderült, hogy azt a területet nem felügyelték, és ezzel a témát lezártam" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán.
A volt titokminiszter szerint hanyagul járt el az NBH
Demeter Ervin fideszes képviselő, az előző kormány titokminisztere bírálta Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárt, amiért - szerinte - az illetékes hatóságok "hanyagul és rendetlenül jártak el" az ügyben. Demeter szerint Kulcsár Attila - K and H brókercégének sikkasztással gyanúsított volt vezető munkatársa - külföldre távozásával összefüggésben felmerül Tóth András államtitkár felelőssége, mert lehetősége lett volna például arra, hogy kezdeményezze a bróker letartóztatását.
Tóth András – Demeter nyilatkozatára reagálva – elmondta: Kulcsár Attila ugyan részlegesen beismerte cselekményeit, ám ez nem volt elegendő az őrizetbe vételéhez vagy az úti okmányainak bevonásához. Az államtitkár szerint a találkozó után „többnapi megfeszített munka” következett, és a Nemzetbiztonsági Hivatal ezután tett feljelentését a rendőrségen. Tóth kitért arra, hogy mielőtt Kulcsár Attila felkereste őt, a rendőrség már tartott egy házkutatást a K and H brókercégénél annak érdekében, hogy egy esetleges bűncselekmény fellelhető tárgyi bizonyítékait biztonságba helyezze.
Demeter Ervin viszontválasza szerint "Tóth András beismerte azt is, hogy a rendőrség tartott az NBH feljelentése előtt házkutatást a K and H-nál, ezzel megerősítette Rogán Antal állítását, amelyet a rendőrség cáfolt". "Itt valaki nem mond igazat, nem tudom, hogy Tóth András, vagy a rendőrség" – jegyezte meg Demeter. Tóth András a fideszes képviselő ezen nyilatkozatára már nem reagált.
Közben a rendőrség szerdán elismerte, hogy vizsgálnak egy levelet, amelyben egyes lapinformációk szerint a K and H Equities-nél történt pénzügyi visszaélés feltételezett elkövetője, Kulcsár Attila ad "vészforgatókönyvet" a brókercég ügyfelei számára. Azt azonban "egyelőre nem tudják, ki készítette vagy kinek kézbesítették" a levelet - mondta Molnár Csaba rendőr alezredes, a nyomozás egyik vezetője szerdán.
Csak Kulcsárt gyanúsítja a rendőrség
A rendőrség július 7-én kezdett nyomozást a brókercégnél a K and H feljelentése alapján. Az ügyben eddig az egyetlen gyanúsított Kulcsár Attila, aki a nyomozás jelenlegi adatai szerint 2-3 év alatt körülbelül 60-70 ügyfelet károsíthatott meg összesen mintegy 10-13 milliárd forinttal.
Kulcsár Attila ügyvédje, Bánáti János, korábban hangsúlyozta, hogy ügyfele - akit csütörtökön készül kihallgatni a rendőrség - az ügy tisztázásában és a kárfelmérésben "maximálisan együttműködik". (MTI)