Megszüntették a nyomozást az MTV volt elnöke ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió Rt. volt elnöke ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást. Haraszti Miklós és Pető Iván a döntés miatt élesen bírálta a főügyészt.

"Összességében megállapítható, hogy az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt, ezért került sor a nyomozás megszüntetésére" - áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.
A nyomozás hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt Haraszti Miklós és Pető Iván szabad demokrata politikusok, valamint a Magyar Televízió felügyelő bizottságának feljelentése nyomán indult 2000. február 28-án. A rendőrség könyvszakértőket is bevont a nyomozásba, és több vonatkozásban is vizsgálta a televízió 1999-es és 2000-es évi gazdálkodását, amely időszakban Szabó László Zsolt volt a Magyar Televízió Rt. elnöke. 2000 végére a Magyar Televízió Rt. adósságállománya húszmilliárd forintra nőtt, és az intézmény felélte az értékesített ingatlanok eladásából származó pénzösszeget is.
"Egy köztársaság független legfőbb ügyésze arra való, hogy megtorolja a közpénzek bűnös pazarlását: ehelyett ezen ügyek tisztára mosása folyik" – reagált a nyomozás megszüntetésére Haraszti Miklós, aki emlékeztetett rá: az ügyészség Szabó László Zsolt volt MTV elnök ügyében szüntette meg a nyomozást, noha ő Pető Ivánnal közösen - akárcsak a közszolgálati médium felügyelő bizottsága, az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - ismeretlen tettes ellen intézett beadványt. (MTI)