Nyomoznak a maffiaellenes központ vezetője ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség. Bácskai jelenleg nincs felfüggesztve beosztásából.

A Belügyminisztérium irányítása alá tartozó maffiaellenes központ vezetője ellen pénteken rendelték el a nyomozást, amely "nem feljelentésre, hanem hivatalból indult" - mondta el Margl Zoltán csoportvezető ügyész tegnap. A Magyar Nemzet szerdai számában arról írt, hogy Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára feljelentést tett Bácskai János ellen a katonai ügyészségen bűnpártolás gyanúja miatt; s a napilap úgy tudta, hogy a feljelentés összefügghet a K és H brókercégénél "kirobban sikkasztási botránnyal". Egy kormányközeli forrás ugyanakkor szerdán cáfolta, hogy Tóth András jelentette fel Bácskait.
Lapértesülés szerint Bácskai János kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, a K and H Equities több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított volt munkatársával. A Blikk úgy tudja, elfogása előtt a bróker Bécsben több alkalommal is találkozott a dandártábornokkal.
A büntetőeljárások gyakorlata azt mutatja: akkor indul hivatalból nyomozás, ha a nyomozást elrendelő szerv nem feljelentésből szerzett tudomást az alapos gyanúra okot adó információkról, hanem saját észlelés útján.
A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik. A központ a rá vonatkozó törvényi szabályozás szerint nem nyomoz és nem gyűjt adatokat, csupán a más szervektől (nyomozó hatóságoktól, titkosszolgálatoktól) származó információk koordinálásával, elemzésével, továbbításával foglalkozik. A központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik, első vezetője Bácskai János, aki korábban az egyik polgári titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója volt. (MTI)