Felfüggesztették állásból a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Felfüggesztette beosztásából Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját július 24-ei hatállyal a Belügyminisztérium vezetése; ideiglenesen Mikó István dandártábornok látja el a főigazgatói feladatokat. Bácskai ellen a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójának vezetői megbízatását azért függesztette fel a minisztérium, mert a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt - közölte Csányi Klára, a belügyi tárca főosztályvezetője. Tájékoztatása szerint a felfüggesztés ideje alatt, a szervezeti szabályzat szerint a jelenlegi helyettes, Mikó István dandártábornok látja el a vezetői teendőket. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójának közvetlen környezetéből az MTI csütörtökön úgy értesült: a dandártábornok személyével kapcsolatos nyomozást titkosították, Bácskait pedig felszólították, hogy ne nyilatkozzon a nyomozás állásáról és kihallgatásának körülményeiről.
A legfőbb ügyész a Belügyminisztériumot hétfőn levélben tájékoztatta arról, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított Bácskai János dandártábornok ellen. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára ezek után beszélt Bácskai Jánossal, akit visszahívtak szabadságáról, és ismertették vele a legfőbb ügyész tájékoztatását. Arra a kérdésre, hogy az eljárás összefüggésben van-e a K and H Equities üggyel, Pál Tibor úgy válaszolt, "nincs erről információm, de mint ahogy az önök kérdéseiből kiderül, valószínűsíthető, hogy ezzel kapcsolatban van".
A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a rá vonatkozó törvényi szabályozás szerint nem nyomoz és nem gyűjt adatokat, csupán a más szervektől (nyomozó hatóságoktól, titkosszolgálatoktól) származó információk koordinálásával, elemzésével, továbbításával foglalkozik. A központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik, első vezetője Bácskai János, aki korábban az egyik polgári titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója volt.