ÁSZ: szabálytalanul felhasznált választási pénzek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A személyes felelősség megállapítását kéri az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert a tavalyi választások lebonyolításához biztosított pénz felhasználásának ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak.

A Belügyminisztérium illetékesei többször is megsértették a közbeszerzési törvény rendelkezéseit a mintegy kilencmilliárd forintot felemésztő tavalyi parlamenti és önkormányzati választás lebonyolítása során - állapította meg az ÁSZ. Ennek oka részben az volt, hogy az országgyűlési és a helyhatósági választás időbeli közelsége, valamint a feladatok hasonlósága miatt célszerű volt egyes beszerzéseket összevonni, de az utóbbi választásra a 2001- 2002-es költségvetés nem biztosított fedezetet - írja a Népszabadság. A források nélkül meghirdetett közbeszerzési eljárás viszont jogellenes.
Az ellenőrzés során kiderült, hogy egy vállalkozó - a pártsemleges kampánnyal összefüggésben - az alig több mint húszmilliós szerződésben foglalt kötelezettségeinek csak részben tett eleget, és ezért 3,7 millió forint kötbért kellett volna fizetnie, ennek behajtásától azonban a hivatal eltekintett. A Népszabadság információi szerint emiatt az ÁSZ büntetőeljárás kezdeményezését javasolta.
A jelentés szerint 2000-ben a BM Központi Hivatal 12-13 milliárd forintra becsülte a 2002-es választások összköltségét. A parlament végül ennek mintegy háromnegyedét fogadta el: a 2001- 2002-es költségvetésben az országgyűlési választásra 6,3 milliárdot, míg 2002 nyarán a helyhatósági választásra négymilliárdot hagyott jóvá. Az ÁSZ megállapította: az önkormányzatok és a közigazgatási hivatalok jó része a központi forrásokat - a közreműködők magasabb díjazása érdekében - kiegészítette: az ÁSZ becslése szerint az e körnek átadott 3,4 milliárd forintot 1,2 milliárddal toldották meg. A főváros egyes normatívákat "saját zsebből" négy-ötszörösére, a megyék egy része kétszeresére egészített ki. A belügyminiszter ígéretet tett a szükséges intézkedések megtételére - írja a Népszabadság.