Megérkeztek az első békefenntartók Libériába

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A helybeliek örömujjongása közepette érkeztek meg hétfőn a libériai Monroviába az első nigériai békefenntartó katonák. A katonák folyamatosan szállják meg a stratégiai fontosságú pontokat, különösen Monrovia külterületeit, ahol az elmúlt két hétben heves harcok zajlottak.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) kéksisakosai a libériai főváros Robertsfield nemzetközi repülőterén szálltak le. A repülőtérre özönlő helybéliek azt skandálták, hogy elegük van a háborúból, békét akarnak.
Az első, 40 fős csoportnak az a feladata, hogy biztosítsa a légikikötőt a később érkező katonák számára. Az egységhez a közeli napokban újabbak csatlakoznak, s velük a békefenntartók létszáma eléri az 1500-at. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) több tagállama - Benin, Ghána, Mali és Togo - mintegy 1700 emberrel egészítik ki majd ezt a haderőt, s augusztus végén az ECOWAS irányítása alatt már 3250 békefenntartó teljesít szolgálatot.
A katonák első csoportjának nyomában érkezett meg Monroviába Oluremi Adeniji nigériai külügyminiszter, aki üzenetet vitt magával Charles Taylor libériai elnöknek. Taylornak Nigéria már korábban megígérte, hogy menedéket nyújt neki.
A Taylor elnök hatalmának megdöntéséért harcoló legnagyobb libériai ellenzéki szervezet, a LURD (Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért) Rómában bejelentette, hogy azonnal kivonja fegyvereseit a fővárosból, mihelyt a békefenntartók megérkeznek. (MTI)