Egymilliós bírság a kancelláriának

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Megsértette a közbeszerzési törvényt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), mert nem biztosított esélyegyenlőséget ez év februárjában tolmácsolásra kiírt pályázatán - állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, MeH tudomásul veszi a döntést. A szóvivő nem kívánt reagálni Répássy Róbert felvetésére, aki arra szólította fel a kormányt, hogy kérjen elnézést a magyarországi fordító- és tolmácsirodáktól.

A döntőbizottság megállapította, hogy az ajánlatkérő az eljárás során figyelmen kívül hagyva a speciális eljárási szabályokat, azt a követelményt állította a meghívottak elé, hogy az ajánlat részeként, ajánlattételi határidőre - amely nem volt több 5 munkanapnál - igazoljanak tagságot a Magyar Fordítóirodák Egyesületénél. A MeH olyan helyzetet teremtett, amelyben a meghívott ajánlattevők, amennyiben a felhívás kézhezvételének időpontjában nem voltak tagjai az egyesületnek, "el voltak zárva attól, hogy eredményesen részt vehessenek az ajánlatkérő által kiírt pályázaton".

A Miniszterelnöki Hivatal a közbeszerzés elnyerésére szándékosan csak olyan pályázókat hívott meg, akik közül egyedül a miniszterelnök tolmácsa tudott érvényes ajánlatot tenni -áll Répássy Róbert Fidesz frakcióvezető-helyttesének az esettel kapcsolatos közleményében. A Fidesz arra szólította fel a MeH-et, hogy a törvénysértésért kérjen elnézést a magyarországi fordító- és tolmácsirodáktól, amelyek joggal hitték, hogy az európai uniós csatlakozás számukra is egyenlő munkavállalási esélyeket jelent. Gál J. Zoltán Répássy felvetésére nem kívánt reagálni. (MTI)