Ellenzék-kormány szópárbaj a nyugdíjasok helyzetéről

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Harrach Péter, a Fidesz-frakció szociális kabinetjének vezetője szerint a kormány fizetett szavazataikért a nyugdíjasoknak, de "átverte" őket, mert többet vesz el tőlük, mint amennyit ad. Vojnik Mária, a parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke szerint a számok egyértelműen bizonyítják, hogy Harrach Péter "megtévesztő sajtótájékoztatót tartott".

Harrach Péter szerint az 53. heti nyugdíj átlagosan 12.600 forintot jelent a nyugdíjasok számára, "a Medgyessy-csomaggal viszont ennek a háromszorosát veszik el tőlük". A gáz ára 12 százalékkal növekedett, az áfakulcsok változásával együtt a villanyáram ára közel 30 százalékkal, az élelmiszereké három százalékkal, a gyógyszereké pedig 5 százalékkal emelkedik - mondta.


Vojnik Márta erre reagálva közölte: több mint 10 ezer forinttal emelkedtek a nyugdíjak, reálértékük 2002-ben 10 százalékot emelkedett, az idén várhatóan 8,4 százalékos lesz a növekmény. A Medgyessy-kormány alatt két év átlagában 17 százaléknyi növekedést értek el a nyugdíjak, a Fidesz-kormány idején három év alatt 11 százalék volt ez az arány. Az idén az átlagnyugdíj 49 ezer forint, a saját jogú nyugdíj pedig a várható novemberi további kiegészítéssel átlagosan 57 ezer forint körül lesz - mondta az MSZP-s politikusnő. (MTI)