Az orosz pályázó végezheti a javításokat Pakson

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Paksi Atomerőmű igazgatósága az orosz TVEL-t választotta ki az erőmű 2-es blokkjának karbantartása során történt üzemzavar következményeinek elhárítására - jelentette be hétfőn Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. Igazgatóságnak elnöke.

Az orosz cég az engedélyeztetési eljárást követően nyolc hónap alatt végzi el a munkát. A másik pályázó a német-francia Framatome-ANP volt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hétfőn publikált végső jelentése megerősítette korábbi megállapítását, miszerint a Framatome-ANP tervezési hibája okozta az üzemzavart és a Paksi Atomerőmű túlzott bizalmat tanúsított a német-francia cég iránt.
Az árajánlatokat üzleti titoknak tekintik, és nagy valószínűséggel nem hozzák nyilvánosságra. Kocsis István vezérigazgató egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a döntésnél elsődleges a biztonság; ezt figyelembe véve vizsgálta eddig is a zsűri a pályázatokat. Kocsis beszámolt arról is, hogy tovább folytatják a kamerás vizsgálatokat, készítenek egy három dimenziós számítógépes modellt, ami a munkavégzés egyes fázisainak tervezését segíti majd. Az eddigi vizsgálatok egyébként azt mutatták, hogy a korábban feltételezettnél kedvezőbb a helyzet a tisztítótartályban. Az 1-es blokk nagyjavításáról elmondta: az 58 naposra tervezett munka a program szerint folyik, elvégezték a nyomáspróbákat és megkezdték az üzemanyag berakását. A blokk szeptember első napján már áramot ad. (MTI)