Brókerbotrány: PM-vizsgálat a PSZÁF felelősségéről

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) azonnali hatállyal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen fokú felelősség terheli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a K and H bankcsoportnál kialakult helyzetért, közölte szerdán a szaktárca.

A vizsgálat célja feltárni, maradéktalanul érvényesítette-e munkája során a PSZÁF a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hatályos kormányrendeletek előírásait.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábbi vizsgálata elmarasztalta a PSZÁF gazdálkodási gyakorlatát, egyes ügyekben rendőrségi nyomozás is folyamatban van. "A pénzügyminisztériumi vizsgálat célja annak kiderítése, megtett-e mindent a PSZÁF vezetése a kifogásolt gyakorlat megszüntetése érdekében. Meg kell állapítani, hogy a PSZÁF vezetői a számukra jogszabályokból következő politikai függetlenség megőrzése mellett végzik-e munkájukat" - áll a közleményben.
Magyarországon számos jogszabály írja elő a biztonságos és prudens pénzügyi-befektetési szolgáltatói tevékenység folytatásának feltételeit. E szabályok betartatása, a betartásuk ellenőrzése a PSZÁF joga és kötelessége. A pénzügyminiszter joga és kötelessége pedig az erre hivatott állami szervezet munkájának ellenőrzése, mulasztások esetén a következtetések levonása - emlékeztet a közlemény.
A szaktárca szerint a pénzügyminiszter korábban írásban kért tájékoztatást a PSZÁF vezetőjétől, mit tett a felügyelet a K and H bankcsoportban kialakult gyakorlat megelőzése, illetve megszüntetése érdekében. A PSZÁF elnökének válasza nem volt kielégítő, a pénzügyminiszter ezért, a hatályos törvényeknek megfelelően, a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárás érdekében rendelte el a vizsgálatot. (MTI)