Kormánybiztost követel Paksra a Fidesz

Utolsó frissítés:

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség zöld tagozata kormánybiztos kinevezését követeli a paksi atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavar kárelhárítási munkálatainak felügyeletére. Egyben követelik a vezérigazgató és helyettese lemondását, valamint, hogy a kormány tárja a nyilvánosság elé, miért az orosz TVEL cég helyreállítási ajánlatát választotta a francia ajánlattal szemben.

Mindezt Illés Zoltán országgyűlési képviselő, a tagozat alelnöke közölte, azzal indokolva a kormánybiztos szükségességét - a jelenlegi miniszteri biztos helyett -, hogy az üzemzavar elhárítása több tárcát is érintő feladat. (A Csillag István gazdasági miniszter által kinevezett miniszteri biztos Aszódi Attila egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese.) A parlament környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén is felvetett javaslatot a kormánypárti képviselők elutasították. A fideszes képviselő úgy véli, hogy Kocsis Istvánnak, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójának és Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettesnek le kellene mondania.


Kérik az atomerőmű vezetését, illetve a kormányt, haladéktalanul tárják a nyilvánosság elé azokat a szempontokat, amelyek alapján az orosz és a francia helyreállítási ajánlat közül kiválasztották a TVEL orosz cég pályázatát - mondta Illés, aki szerint a helyreállítás tervezett műszaki megoldása kockázatokkal járhat. "Nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol" - mondta Illés Zoltán.
Kormánybiztost csak vészhelyzetben kell kinevezni Paksra, "ilyen vészhelyzet pedig nincsen. "Nem nevezünk ki Paksra kormánybiztost, a kabinetnek ilyen terve nincs" - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő. (MTI)