Brókerbotrány: nem hallgatták ki a szír gyanúsítottat

Utolsó frissítés:

Nem hallgatta ki a rendőrség azt a szír férfit, akit múlt szerdán vettek őrizetbe a K and H bank brókercégénél, a K and H Equities-nél történt sikkasztással kapcsolatban - közölte a nyomozó hatóság kedden az MTI-vel.

Sajtóhírekkel ellentétben nem hallgatták ki a szír férfit - hangsúlyozta Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatóságának vezetője. Retteghy István, a férfi védője szerint védence őrizetbe vételekor elmondta a nyomozóknak, hogy egy román-kínai üzletben vállalt közvetítő szerepet, és nem pénzmosás részese volt. "Azzal védekezik, valós kereskedelemi tevékenységben vett részt közvetítőként és azért futott át a számláján a pénz, mert a közvetítői díj megillette őt. Nem egy üzlet ellentételezése volt a pénz, hanem többé" - tette hozzá az ügyvéd.
A rendőrség a múlt héten pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogta és gyanúsítottként kihallgatta E. A. H. szíriai állampolgárt. A férfit pénteken előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A rendőrség múlt csütörtökön nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Főügyészség a külföldön tartózkodó M. A. ugyancsak szíriai állampolgárral szemben.
Az SZBEI pénzmosás elleni osztályának vezetője múlt hét keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be: a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül 10 milliárd forintot sikkasztott el a K and H brókercégénél Kulcsár Attila társaival. Ebből 6 milliárd forint két szír állampolgárhoz került, akik készpénzben vették fel az összeget két év alatt, általában 10-100 millió forint volt az egyszeri tranzakció összege - mondta Molnár Csaba. (MTI)