Szász: a PSZÁF-ot államigazgatási szerv nem vizsgálhatja

Utolsó frissítés:

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint konkrét ügyben a felügyeletet semmilyen államigazgatási szerv nem vizsgálhatja. Szász a miniszterelnök kezdeményezésére indított pénzügyminiszteri vizsgálattal összefüggésben csütörtökön hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot vezetők valamilyen mértékben érintettek. Máté Dániel, a PM főosztályvezetője szerint a pénzügyminiszter semmilyen formában nem érintett az ügyben, ezért fontolóra veszi, hogy jogi úton kér elégtételt jó hírének megsértéséért.

"Az érintettséget elfogultságként kell értelmezni ebben az esetben" – mondta, indoklásként hozzátéve: a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is olyan intézményeknél dolgoztak, amelyek a PSZÁF-vizsgálat idején kifogásolható magatartást tanúsítottak. Szász szerint a kormánynak lett volna lehetősége megtárgyalni a felügyelet beszámolóit, és azzal kapcsolatban egyeztetni vagy tárgyalni, ám ezt a kabinet elmulasztotta. "Mivel a beszámolót a kormány nem hagyta jóvá, így az az illetékes parlamenti bizottságok elé sem kerülhetett" - mondta.
A Felügyeleti Tanács külföldi tagjai, Wolfgang Artopoeus, a Német Bankfelügyelet korábbi elnöke és Robin McConnachie, a Bank of England nyugalmazott igazgatója kifejtették: hazájukban a felügyelet munkájába a kormány nem avatkozik be. McConnachie szerint nincs olyan felügyelő, aki garantálni tudná, hogy ne történjen csalás az általa felügyelt pénzintézeteknél. Artopoeus hasonlóképpen vélekedve elmondta, hogy a bankfelügyelet feladata, hogy prudens működésre szorítsa a bankokat, a bűncselekmények felderítése azonban a rendőrség feladata.
Szász Károly téved, amikor azt állítja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tevékenységét egyetlen államigazgatási szerv sem vizsgálhatja - mondta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője a PSZÁF elnökének csütörtökön kifejtett véleményére reagálva. Máté szerint mivel a PSZÁF-ot a pénzügyminiszter felügyeli, ezért a vizsgálatot a PM ezzel megbízott köztisztviselője, Thuma József közigazgatási államtitkár vezeti. A főosztályvezető kijelentette: a pénzügyminiszter semmilyen formában nem érintett a K and H Equitiesnél elkövetett csalássorozatban, ezért fontolóra veszi, hogy jogi úton kér elégtételt jó hírének megsértéséért. (MTI)