Teller-üzenet: a Livermore szerint hamisítvány a levél

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) közleményében teljes hamisításnak minősítette a "Rossz hírek a szülőföldről" című, Teller Edének tulajdonított levelet. A közlemény szerint a levél szerzője nem Teller Ede és az írás nem is tükrözi a professzor személyes meggyőződését. A tudós magyar levelezéseinek intézője szerint is hamisítványról van szó. A Népszabadság ugyanakkor továbbra is hitelesnek tartja a hétfői számában megjelent levelet.

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) hétfőn este kiadott közleménye szerint a professzor személyes titkárai mind a Livermore Laboratóriumnál, mind a Hoover intézetnél megerősítették, hogy a levél szerzője nem Teller Ede és az írás nem is tükrözi a professzor személyes meggyőződését. A nyilatkozat felhívja az újságírók figyelmét arra, hogy a levelet négy nappal a professzor halála után küldték el faxon. Az LLNL jelenleg vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy kitől származik a levél.
Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője szomorúnak és lesújtónak nevezte, hogy vannak, akik így élnek vissza a tudós nevével és emlékével. Halász sajnálatosnak nevezte a Népszabadság tévedését, valamint azt, hogy a lap „ellenőrizetlen és valótlan hírével ráadásul témát ad a magyar sajtó egy jó részének”. A szóvivő szerint a levélből kitűnik, hogy az nem tükrözi Teller professzor személyes meggyőződését.
Ugyanakkor a Népszabadság továbbra is hitelesnek tekinti a hétfői számában megjelent levelet. A napilap szerint Teller Ede - jelenlegi ellenzéket bíráló - üzenetében a többi között az szerepel: "Az ellenzék egy év elteltével nem veszi tudomásul, hogy elvesztette a választásokat, továbbra is csak a kormányt támadja antidemokratikus módszerekkel, s nem hajlandó támogatni a nemzet egészének javát szolgáló javaslatokat."
Teller Ede az egyik alapítója, 1958-60 között igazgatója volt a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumnak. Nyugdíjba vonulása, 1974 óta az intézet tudományos tanácsadója volt.
Teller magyar levelezésének intézője szerint is hamisítvány
Ugyancsak hamisításnak tartja a „Rossz hírek a szülőföldről” című üzenetet Teller Ede magyar nyelvű levelezésének intézője. Grigory N. Margit elmondta: a tudóst szeptember elején arra kérte Zeley László, hogy írjon cikket a Népszabadságba a magyar politikai helyzetről. Teller Ede a kérést el akarta utasítani azzal az érvvel, hogy nincs kellő ismerete hozzá a magyarországi belpolitikáról. A választ szeptember 5-én le is diktálta. Grigory N. Margit a levelet hazavitte, hogy legépelje, de a professzor szélütése, majd halála miatt aláíratni és elküldeni már nem tudta. A nyilatkozó szerint Zeley László mintegy 20 aláírt névjegyet kért és kapott a professzor nevében ajándékba szánt könyvekhez dedikáció helyett.
Grigory N. Margit a Hoover Intézetnél dolgozott egy évkönyv szerkesztőjeként. Nyugdíjba vonulása után került Teller Ede közvetlen környezetébe mint magyar nyelvű segítője, felolvasója és levelezésének intézője. A professzor olyan személyt keresett, aki magyarul és németül is ért.
A ma 71 éves Grigory N. Margit 1945-ben hagyta el Magyarországot, négy évet Németországban élt és utána került az Egyesült Államokba. Hetente háromszor járt Teller Edéhez, és alkalmanként átlag öt órán keresztül olvasott fel neki történelmi művekből, a Koránból, olykor viccgyűjteményből - és rengeteg verset. (MTI)