Kondor "társadalmi megbízottként" szerepel az iratokban

Utolsó frissítés:

Társadalmi megbízottként szerepel Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke azokban az iratokban, amelyeket az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kedden átvett a Nemzetbiztonsági Hivataltól - közölte Sipos Levente, a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnöke az MTI-vel. Az iratokat kutatók is megnézhetik majd a levéltárban.

Értesítették Kondor Katalint, ezt követően a Magyar Rádió Rt. elnöke valószínűleg elmegy majd egy szakértővel megtekinteni az anyagot, amelyet azután a kutatók is megnézhetnek - mondta Sipos, aki szerint nem lehet tudni, a kutatók számára mikor nyílik erre lehetőség, a levéltár kutatótermei ugyanis egyelőre zárva tartanak, s várhatóan csak egy-két hónap múlva nyílnak meg. Bár, minthogy "ilyen akut kérdésről van szó", a Kondor-iratokat talán előbb is megtekinthetik a kutatók - vélte.
Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója kedden megerősítette az MTI-nek, hogy megérkeztek az iratok, tartalmukról ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni. Kondor Katalint az MTI-nek kedden nem sikerült elérnie. A Magyar Rádió Rt. szóvivője annyit közölt, hogy az intézmény elnöke hivatalos úton külföldön tartózkodik, s amint hazaérkezik, felveszi a kapcsolatot a levéltárral.
A Népszava című napilap nemrégiben közölte, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Kondor Katalin 1974-től 1983-ig kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. A rádió elnöke hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot, s leszögezte, hogy soha nem működött együtt semmilyen főcsoportfőnökséggel. (MTI)