Kettős állampolgárság: október 27-étől egyeztetések a szerb féllel

Utolsó frissítés:

Amennyiben létrejön egy megállapodás Magyarország és Szerbia-Montenegró között a kettős állampolgárság intézményéről, akkor az a két ország minden állampolgárára kiterjedne - mondta Zoran Zsivkovics szerb-montenegrói miniszterelnök Budapesten a magyar miniszterelnökkel való találkozója után.

A kettős állampolgárságról október 27-én kezdődnek az egyeztetések a vajdasági magyar szervezetekkel, ezt követően nemzetközi szinten is megbeszélések indulnak a Szerbia-Montenegróval e témában kötendő esetleges államközi megállapodás érdekében - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök kedden Budapesten, miután szerb partnerével, Zoran Zsivkoviccsal tárgyalt.
Zsivkovics rámutatott: amennyiben létrejön egy megállapodás a kettős állampolgárságról, akkor az a két ország minden állampolgárára kiterjedne. Utalt arra, hogy országa hasonló megállapodást már kötött Bosznia-Hercegovinával, s Horvátországgal is hasonló egyezményt tervez. A belgrádi politikus "ellentmondásosnak" nevezte a témát, és úgy vélte, a kettős állampolgárság előnyére és hátrányára is szolgálhat a kétoldalú kapcsolatoknak.
A találkozó során Medgyessy Péter és Zoran Zivkovics aláírta a két ország közötti vízummegállapodást, valamint a Szerbia-Montenegróban élő magyar és a Magyarországon élő szerb kisebbség jogainak védelméről szóló egyezményt. A két ország között a vízumalapú utazási rendet november 1-jével vezetik be, tekintettel Magyarország jövő májusi EU-csatlakozására.
Az új rendszer értelmében Magyarország valamennyi szerb-montenegrói állampolgár számára ingyenes vízumot biztosít, ennek fejében Szerbia-Montenegró lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgárok a jövőben is vízum nélkül utazhassanak Szerbia-Montenegró területére. Budapest emellett biztosítja, hogy öt évig érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízumot ad azoknak, akik hivatalos célból vagy családi, rokoni kapcsolatok ápolására utaznak Magyarországra. (MTI)