Bárándy egyetért Polt törvénymódosító javaslatával

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Bárándy Péter igaszságügy-miniszter egyetért Polt Péter legfőbb ügyész törvénymódosító javaslatával, amely lapértesülések szerint a legfőbb ügyész interpellációkkal kapcsolatos felelősségét is tisztázná.

Bárándy szerint már megkapta Polt Péter levelét, amelyben a legfőbb ügyész arról érdeklődik, hogy az ügyészségi törvény és az ügyészségi szervezeti törvény módosításáról mik az igazságügyi tárca elképzelései. Az igazságügy-miniszter pénteken kijelentette, hogy a legfőbb ügyész által szorgalmazott törvénymódosításra valószínűleg szükség van.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy a legfőbb ügyész még nyár előtt kezdeményezte a törvény módosítását, amely azonban szavai szerint a "kormány szűrőjén nem ment át". Bárándy hozzáfűzte, hogy azt még nem tudja megmondani, hogy a törvénymódosító javaslatot pontosan mikor terjesztik a kormány elé. A készülő jogszabály tatalmáról az igazságügyi tárca vezetője nem kívánt bővebbet mondani.
Lapinformációk szerint Polt Péter az ügyészi szervezeten belüli változásokat kezdeményezett az új büntetőeljárási törvény alkalmazhatósága miatt. A Népszava szerint emellett tisztázódhat a legfőbb ügyész esetleges felelőssége is. A vádhatóság első emberét ugyanis interpellálhatják az országgyűlési képviselők, ám a válaszának elfogadásáról hozott döntéseknek nincs következménye. (MTI)