Vigaszdíj Németkéren

Utolsó frissítés:

Roma közösségi házként nyitották meg Németkéren azt az épületet, amelyet tavaly a falu lakói rongáltak meg, hogy megakadályozzák egy cigány család beköltözését. A Roma Polgárjogi Alapítvány szerint a lépés a helyiek lelkiismeretének megnyugtatását és az önkormányzat mellett annak idején kiálló roma vezető megjutalmazását szolgálja.

A tavaly szeptemberi házrombolást követően a németkéri önkormányzat képviselőtestülete úgy döntött: a megrongált és a költözködésben megakadályozott bedőtanyai családtól visszavásárolt épületet a helyi cigány kisebbségi önkormányzat tulajdonába adják. A képviselőtestület az épület felújításával, illetve az abban helyet kapó kisebbségi iroda vezetésével a helyi roma önkormányzat vezetőjét, az annak idején a beköltözés ellen tiltakozók pártját fogó - bár a rongálásban részt nem vevő - Pongó Ignácot bízta meg.

„A házrombolók alkotmányellenes cselekményt követtek el, a megrongált épület romáknak juttatása így inkább Pongó úr jutalma, amiért annak idején kiállt az önkormányzat vezetői mellett” - véli dr. Bársony János, a németkéri önkormányzatot rasszizmussal vádoló Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója. "A döntéssel nem valamifajta kompenzálás volt a célunk" – jelentette ki ugyanakkor a hvg.hu-nak Bakos Batu, Németkér polgármestere. Bakos, aki az ominózus rongálás idején alpolgármester volt, állítja, hogy a község amúgy is igyekszik helyiségeket biztosítani a kisebbségeknek. "Pongó Ignác sokat kockáztatott a mellettünk való kiállásával, de Németkéren ő sem akart bűnözőket látni" – mondja a polgármester, az utóbbi kitételt azonban dr. Bársony cáfolja: "a család, amely Németkérre szeretett volna költözni, s amelyet a szabad költözés alkotmányos jogában a helyi lakosok megakadályoztak, bizonyítottan büntetlen előéletű".

A megrongált épület felújítására hatszázezer forintot juttatott a németkéri önkormányzat, s a – még közel sem befejezett - újjáépítéshez magáncégek adományait is felhasználták. "A rombolásban részt vevő és ezért vád alá helyezett, de próbaidőre bocsátott németkéri lakosok társadalmi munkában vettek részt a munkálatokban" – magyarázza a polgármester. Pongó Ignác tervei szerint az eddig beszerzett berendezésen és pályázaton az informatikai tárcától elnyert komputeren túl további támogatásokra pályáznak; az ingatlan korábbi gazdasági épületeit nagyobb közösségi helyszínné alakítanák. Dr. Bársony azonban úgy fogalmaz: "feltehetően az indította Németkér vezetését erre az – egyébként szimpatikus – lépésre, hogy egyszerűen szégyellték magukat a történtek miatt".

Németkéren a lakosság 8,1 százaléka a roma kisebbséghez tartozik, a munkanélküliség megközelíti a húsz százalékot, hasonló incidensre mindeddig nem volt példa. "Az eset azért is kellemetlen a községnek, mert hozzánk a házrongálás előtt, s azt követően is gond nélkül költözhettek romák" – állítja egyöntetűen a polgármester és a helyi roma kisebbségi vezető, akik azt is hozzáteszik: a tavalyi eset óta is három roma család költözött a faluba, mindenfajta probléma nélkül. "Ez örvendetes – reagál a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója -, úgy tűnik, a település vezetői belátták, hogy alkotmányellenes cselekedetet nem követhetnek el."