A kormány kommandósokat küld Irakba

Utolsó frissítés:

Az Index információi szerint a bagdadi magyar diplomáciai testület védelmét ellátó kisebb testőri egység kiküldéséről döntött a kormány. Eközben a Klubrádió úgy értesült: a kormány felülvizsgálná az Irakban tartózkodó magyar csapatok hazahívásának lehetőségét.

Az Index internetes hírportál információi szerint napokon belül egy ötfős, különleges kiképzésű rendőri egység indul Bagdadba. A kommandósok azzal a feladattal érkeznek az iraki fővárosba, hogy ellássák a magyar nagykövetség épületének védelmét, valamint biztosítsák a nagykövet és a magyar diplomáciai testület tagjainak mozgását. A nem katonai jellegű feladatokra és személyi védelemre felkészített egységet a speciálisan kiképzett rendőri állományból állították össze – írja a lap.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Hazahívják Irakból a magyar katonákat augusztusig?
Az Index kérdésére Kovács László külügyminiszter elismerte, hogy a kabinet múlt heti ülésén határozat született a különleges egység Irakba küldéséről. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy hosszas előkészítés után döntöttek a Köztársasági Őrezred kötelékéből válogatott csoport kiküldése mellett.Kovács a misszió időtartamáról azt mondta, hogy a kommandósok bagdadi jelenléte az iraki biztonsági helyzettől függ. Mint mondta: amennyiben a javuló helyzet miatt feleslegessé válna a nagykövetség biztosítása, hazarendelik őket.A kormány felülvizsgálná Irak ügyétA honvédelmi miniszter szerint a kormány felülvizsgálná az Irakban tartózkodó magyar csapatok hazahívásának lehetőségét, ha az ENSZ mégsem venné át az iraki stabilizációs és béketeremtő feladatokat az Egyesült Államoktól. Juhász Ferenc a Klubrádiónak elmondta, hogy ebben az esetben az ottani katonai helyzettől tennék függővé, hogy hazahívják-e a katonákat. Ennek most nem látja indokát a kormány – tette hozzá a honvédelmi miniszter. A Juhász Ferenccel készült interjút a Klubrádió este nyolc órakor kezdődő Kontra című műsorában hallhatják.