Az ISO- és HACCP-minőségbiztosítási rendszerek minden összetevő vizsgálatára kiterjednek - közölte Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetsége titkára.
A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.
A hússzövetség titkára felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy most ne vásároljanak ismeretlen eredetű húsárut sem piacon, sem máshol, mivel azokat nem vetették alá élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek. A szakember a feketegazdaság jelenlétét a húspiacon mintegy 20 százalékosra becsülte. A legális magyar húsipar múlt évi árbevétele mintegy 370 milliárd forint körül mozgott.
A fogyasztóvédők országosan megkezdték a fűszerpaprika forgalmazásának ellenőrzését csütörtökön; az első összefoglaló eredményt a főfelügyelőség dél körül kapja meg a megyei szervezetektől.
Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője szerint azt ellenőrizik, hogy az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium által leadott termékkategóriákba tartozó árukat, például a fűszerpaprika- őrleményt, valamint az ezeket tartalmazó fűszerkeveréket levették-e a polcokról a kereskedők.
Hozzátette: amennyiben ilyen árut találnak a polcokon, akkor kötelezik a kereskedőt, hogy a laborvizsgálat lezártáig ezek a termékek ne legyenek elérhetőek, kaphatóak.
A főosztályvezető azt mondta, az ellenőrzés első körében az a cél, hogy ezeket a termékeket ne árusítsák. Első körben a fogyasztóvédők még nem büntetnek, de ha az utóellenőrzéskor kiderül, hogy valamely kereskedő nem hajtotta végre a szükséges intézkedést, akkor végrehajtási bírság szabható ki rá.
A főosztályvezető elmondta, hogy a fővárosban és a megyékben dolgozó minden - összesen több mint száz - fogyasztóvédő ezt a vizsgálatot végzi. A hatóság becslése szerint 70 ezer üzlet lehet Magyarországon, ahol ezeket az árukat forgalmazzák. A kapacitástól függően minél több boltot igyekeznek ellenőrizni egészen addig, amíg ezt a kormányzat szükségesnek tartja. "Vagyis addig amíg ki nem derül minden kétséget kizáróan, melyek azok a termékek, amelyek továbbra is forgalmazhatók" - tette hozzá a főosztályvezető.
A Dr-Info néven, és ennek megfelelő telefonszámmal (06-40-dri-nfo, azaz 06-40-374-636) működő, a mentőszolgálat rendszeréhez kapcsolt vonalon néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról - közölte győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A hívórendszert az Egészségügyi Minisztérium fejlesztette ki, s a telefonvonalon október óta a legkülönbözőbb, egészséggel, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekre adnak választ a szakemberek.
(MTI)
A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.
A hússzövetség titkára felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy most ne vásároljanak ismeretlen eredetű húsárut sem piacon, sem máshol, mivel azokat nem vetették alá élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek. A szakember a feketegazdaság jelenlétét a húspiacon mintegy 20 százalékosra becsülte. A legális magyar húsipar múlt évi árbevétele mintegy 370 milliárd forint körül mozgott.
A fogyasztóvédők országosan megkezdték a fűszerpaprika forgalmazásának ellenőrzését csütörtökön; az első összefoglaló eredményt a főfelügyelőség dél körül kapja meg a megyei szervezetektől.
Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője szerint azt ellenőrizik, hogy az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium által leadott termékkategóriákba tartozó árukat, például a fűszerpaprika- őrleményt, valamint az ezeket tartalmazó fűszerkeveréket levették-e a polcokról a kereskedők.
Hozzátette: amennyiben ilyen árut találnak a polcokon, akkor kötelezik a kereskedőt, hogy a laborvizsgálat lezártáig ezek a termékek ne legyenek elérhetőek, kaphatóak.
A főosztályvezető azt mondta, az ellenőrzés első körében az a cél, hogy ezeket a termékeket ne árusítsák. Első körben a fogyasztóvédők még nem büntetnek, de ha az utóellenőrzéskor kiderül, hogy valamely kereskedő nem hajtotta végre a szükséges intézkedést, akkor végrehajtási bírság szabható ki rá.
A főosztályvezető elmondta, hogy a fővárosban és a megyékben dolgozó minden - összesen több mint száz - fogyasztóvédő ezt a vizsgálatot végzi. A hatóság becslése szerint 70 ezer üzlet lehet Magyarországon, ahol ezeket az árukat forgalmazzák. A kapacitástól függően minél több boltot igyekeznek ellenőrizni egészen addig, amíg ezt a kormányzat szükségesnek tartja. "Vagyis addig amíg ki nem derül minden kétséget kizáróan, melyek azok a termékek, amelyek továbbra is forgalmazhatók" - tette hozzá a főosztályvezető.
A Dr-Info néven, és ennek megfelelő telefonszámmal (06-40-dri-nfo, azaz 06-40-374-636) működő, a mentőszolgálat rendszeréhez kapcsolt vonalon néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról - közölte győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A hívórendszert az Egészségügyi Minisztérium fejlesztette ki, s a telefonvonalon október óta a legkülönbözőbb, egészséggel, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekre adnak választ a szakemberek.
(MTI)