Ötpontos egészségügyi javaslatcsomag a Fidesztől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az egészségügyben zajló "lopakodó privatizáció" megállítása, az ágazatból idén kivont források pótlása, a kórházak működtetésének átalakítása is szerepel abban a programcsomagban, amelyet a Fidesz egészségügyi egyezető fórumának résztvevői fogadtak el csütörtökön.

Nem túlzás a "lopakodó privatizáció" kifejezés, hiszen éppen csütörtökön döntött a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága a Schöpf-Mérei kórház kht.-vá alakításáról - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az intézmény ugyan önkormányzati tulajdonban maradna, de nincs garancia arra, hogy külső befektető ne kerülhessen többségbe a társaságban.

Orbán szerint elkerülhetetlenné vált a kórházak működésének átalakítása, és kívánatos az is, hogy a működtetési törzsvagyont célvagyonná minősítsék. A Fidesz a népszavazás tapasztalataira építve megkezdte a "Mikola-féle", 2001-es kórháztörvény értéktartó aktualizálását, amely szerint magánforrást csak nonprofit-elv alapján lehetne bevonni az ágazatba, illetve biztosítani kell, hogy az egészségügyi dolgozók szerepet vállalhassanak a működtetésben, és akár tulajdonhoz is juthassanak.

Azt várjuk a kormánytól, hogy végre vegyen részt az egészségügyi kerekasztal munkájában, mert nincs még egy olyan fórum, ahol az egészségügy működésével kapcsolatos összegyűjtött tudást be lehetne építeni a törvényhozásba. Ha ezekben a kérdésekben a pártok egyet tudnak érteni, akkor nem volt hiábavaló a népszavazás - tette hozzá a Fidesz elnöke.
  
A Fidesz továbbá azt kéri a kabinettől és a pénzügyi tárcától, hogy állítsák helyre a közkórházak működési helyzetét, és pótolják vissza azt a 23 milliárd forintot, amelyet ebben az évben kivontak az ágazatból. Azt is el kívánják érni, hogy az idei 8 milliárd forintnyi kasszamaradványt az egészségügybe forgassa vissza a kormány - mondta Mikola István volt egészségügyi miniszter.

Az olyan jelzők használata, mint a "lopakodó" privatizáció olyan érzetet kelt, mintha sandaság zajlana a magyar egészségügyben. Ezzel ebizonytalanítják azokat a magánbefektetőket, akik részt vesznek az egészségügyi szolgáltatásban - reagált Kökény Mihály MSZP-s képviselő a történtekre. Az MSZP partner lenne abban, hogy megfelelő javaslatok esetén négypárti egyeztetést kezdjenek az egézségügy átalakításával kapcsolatban. Tudomása szerint a kormány dolgozik ilyen javaslaton.